ENGLISH RECIPE WILL FOLLOW 

Vi bjuder på ett mustigt höstrecept ur vinnarboken Kombinera mat och vin. Älggryta är gott, hälsosamt och klimatsmart mat. Njut den med en härligt shirazvin. Trevlig helg!

We offer you a hearty fall recipe from our winning book Kombinera mat och vin. Moose is delicious, healthy and environmentally friendly. Enjoy the stew with a nice shiraz. Happy weekend!

Älggryta med rotfrukter och svamp

På hösten finns det ingen anledning att äta annat än viltkött. Har du ingen som jagar i närheten brukar det finnas viltkött i butik så här års. Det är miljövänligt, smart och underbart gott. Servera med potatis eller en krämig risotto av dinkel.

4-6 portioner

 

1 kg grytkött av älg

200 g rökt sidfläsk

2 lagerblad

1 msk torkad timjan

1 gul lök

2 medelstora palseternackor

3 medelstora morötter

250 g färsk svamp

2 msk smör

2 dl rött vin

7 dl viltbuljong

½ dl balsamico

3 msk maizenaredning

1 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

 

Skär köttet i kuber. Tärna fläsket i centimeterstora bitar. Hetta upp lite smör i en stor panna och bryn kött, fläsk med lagerblad och timjan i omgångar så det får vacker färg. Lägg över i en stor gryta och häll på vin, balsamcio och buljong. Låt sjuda under lock i en timme. Skala och skär löken i klyftor och rotfrukterna i grova slantar. Bryn det i lite smör. Stek svampen för sig. När det är cirka 10 minuter kvar av koktiden tillsätter du löken, rotfrukterna och svampen och låter det koka med. Red med maizenaredningen. Smaka av med salt och peppar.

 

IN ENGLISH

Moose Stew

If you can’t get hold of moose meat try beef or another game meat.

Serves 4-6 

Cut 2 lb of moose stewing meat in chunks. Mince 7 oz of bacon. Cook the meat and the bacon with 2 bay leaves, 1 tsp of dried thyme in a knob of butter until browned. Add salt and pepper to taste. Transfer to a big casserole and add 3/4 cup of red wine, 3 cups of strong beef stock and 3 tbsp of balsamico vinegar. Let it simmer for 1 hour with a lid on until the meat is tender. Cut 1 onion in wedges, 3 carrots and 2 small parsnips in coarse slices. Cook in a little butter until golden and then add a handful of fresh mushrooms of your choice. Cook for another 5 minuters and salt and pepper to taste. Add the mixture to the casserole. Thicken the sauce with some starch if you want and season to taste. Serve with potatoes or a creamy risotto made of spelt.


 


×

Comments are closed.