We had the honour of working with our local fish monger for a day. Liselotte created some delicious recipes with an American twist for their Friday offer for this coming Friday. Suddenly a bunch of chefs and fish mongers invaded our studio and we cooked, styled and photographed the dishes. What an energy! Enjoy the recipes here.

www.feskarn.nu

PÅ SVENSKA

Vi hade förmånen att samarbeta med vår lokala fiskhandlare för en dag. Liselotte tog fram några smaskiga recept med en amerikansk twist för deras Fredagsmyspåse den här fredagen. Plötsligt invarderades vår studio av ett gäng kockar och fiskhandlare som vi lagade mat med samt stylade och fotograferade rätterna för. Vilken energi! Njut av recepten här.

Svenskt recept längre ner

Roasted Corn soup with salt-limemarinated scallops

The salty scallops is a top match to the sweet corn soup.

Serves 4

In a bowl add the juice from 1 lime, 2 tsp of salt and 1 minced chili. Add 8 scallops and marinate in the fridge while making the soup. Peel and mince 1 onion, 1 garlic clove and 1 floury potato. Add a generous splash of olive oil in a large pot and cook the onion, garlic and potato mince careful a couple of minutes without colouring. Add 14 oz of sweet corn kernels (fresh, frozen or canned) to a frying pan with a little olive oil and cook on high temperature until it pops and turns a little dark in colour. Add to the onion mix and pour 2 cups of strong vegetable stock over and let simmer for 5 minutes. Add 1 tbsp of butter and mix with an electric hand mixer or in a blender until smooth. Salt and pepper to taste. Add the scallops and reheat just 1 minute until the scallops turns opaque. Serve with a drizzle of good olive oil and some hot sauce.

 

PÅ SVENSKA

Rostad majssoppa med salt- och limemarinerade pilgrimsmusslor

Söt och len soppa möter saltsyrliga pilgrimsmusslor.

4 portioner

 

½ gul lök

1 vitlöksklyfta

1 medelstor potatis

1 burk majs, 340 g (osockrad) alt fryst eller färsk

5 dl ekologisk grönsaksbuljong

olivolja till stekning och smaksättning

1 msk smör till avrundning

flingsalt och nymald svartpeppar

Tillbehör:

8 pilgrimsmusslor

1 lime

2 tsk salt

1 hackad chilifrukt

hot sauce

 

  1. Pressa saften från limen och rör i saltet och chilin. Lägg i musslorna och marinera medan du gör soppan. Ställ kallt.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och tärna potatisen fint.
  3. Hetta upp lite olja i en stor gryta och fräs det hackade utan att det tar färg.
  4. Rosta majsen i het panna med en aning olja tills den är nästan svart och “poppar”.
  5. Häll den rostade majsen i grytan samt buljongen och låt sjuda utan lock cirka 5 minuter.
  6. Lägg i smöret och mixa slätt med stavmixer eller i mixer. Smaka av med salt och peppar.
  7. Lägg i musslorna och låt det få ett uppkok 1 minut tills musslorna är ogenomskinliga.
  8. Servera med en god olivolja och lite hot sauce.

 

Svenskt recept längre ner

Pecancrusted Salmon with Mango Salsa

The nutty taste goes perfect with salmon. Mango salsa is a fresh accompaniment.

Serves 4

 

Preheat oven to 175C°/350F°. Chop 100g/4oz of pecan nuts coarsly. Mix with 3 tbsp of mayonnaise and 6 tbsp of grated parmesan cheese. Place 700 g/1 ½ lb of salmon fillet on a baking tray and sprinkle some salt and pepper on top.  Spread the pecanmixture over and bake for 25 minutes. Chop 1 mango, 1 avocado and 1 red chili and mix with 2 chopped spring onions and 3 tbsp of chopped fresch cilantro or mint. Add 1 tbsp of olive oil and 1 pinch of salt. Serve with the salmon.

 

PÅ SVENSKA

Lax med pekanötstäcke och mangosalsa

Knaprigt täcke med nötig smak är perfekt till lax. Mangosalsan är ett friskt tillbehör.

4 portioner

 

700 g färsk urbenad laxfilé med skinn, gärna mittbit

100 g pekanötter

3 msk majonnäs, Hellmann’s

1 dl finriven parmesanost

salt och nymald svartpeppar

 

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hacka nötterna grovt och blanda med majonnäs och parmesan.
  3. Salta och peppra fisken väl och lägg den med skinnsidan ner i en lätt oljad ugnsform.
  4. Bred nöttäcket över och baka i ugnen cirka 25 minuter.
  5. Servera med mangosalsa.

 

Mangosalsa

1 mango

1 avokado

1 chili

2 salladslökar

1 msk olivolja

1 nypa salt

3 msk hackad koriander eller mynta

 

  1. Skala och hacka mango och avokado.
  2. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Strimla salladslöken tvärsöver.
  3. Blanda allt med lite olivolja och en nypa salt.
  4. Smaksätt med koriander eller mynta.

 

 

Svenskt recept längre ner

Green Beans with Maple Syrup Vinaigrette

Crunchy beans with a sweet vinaigrette.

Serves 4

 

Cook 150 g/5 oz of green beans 3 minutes in slighty salted water. Rinse in ice cold water and drain. Slice ½ red onion. Mix 1 tbsp of maple syrup with 1 tbsp of balsamic vinegar and 3 tbsp of rapeseed oil. Add a pinch of salt and mix with the beans and onions.

 

PÅ SVENSKA

Gröna bönor med lönnsirapsvinägrett

Krispiga bönor med

150 g färska gröna bönor

½ rödlök

Lönnsirapsvinägrett

1 msk lönnsirap

1 msk balsamvinäger

½ dl rapsolja

½ krm salt

 

  1. Koka bönorna i lättsaltat vatten 3 minuter och spola av i iskallt vatten.
  2. Skala och skiva löken tunt.
  3. Vispa ihop ingredienserna till vinägretten och blanda med bönorna och löken.