Svenskt recept längre ner

Anchovy Spread

Or as we call it in Sweden “Old Man’s Spread”. Ha-ha, but I guess it’s referring to what is called “mens taste”, salty dishes that goes with a Swedish snaps! Anyway, it’s an old classic Swedish starter that is salty and delicious. The Swedish anchovies has a different taste, it’s a little more spicy and sweet. But anchovies of any kind works well in this dish that is so good on crisp bread a hot day. Try it with an ice cold beer.

Serves 4

You need a jar of anchovies in brine or oil around 4-5 oz. Mince 4-5 oz of anchovies fillets and 2 hard boiled eggs. Carefully mix it with 2 tbsp of minced chives and 3 tbsp of minced dill. Add 1 tpsp of the juice or oil from the anchovies jar and some fresh black pepper. Serve on crisp bread.

 

PÅ SVENSKA

 

Gubbröra 

Trots sitt lustiga namn och oansenliga yttre är detta en av mina absoluta favoriter året om. Utmärkt förrätt att äta på stående fot med en kall öl till.

4 portioner

1 ask ansjovisfiléer, 125 g

2 hårdkokta ägg

3 msk hackad dill

3 msk hackad gräslök

1 msk spad från ansjovisen

nymald svartpeppar

 

Häll av ansjovisen men spara lite av spadet. Hacka den smått. Skala och hacka äggen. Blanda det med dill och gräslök och rör i cirka en matsked från spadet. Peppra väl.

 

Från vår bok Lantlig spis/Kakao förlag  From our book Lantlig spis/Kakao förlag

 


Leave a Reply