Svenskt recept längre ner

Apple Pie with Rose Decoration

A real fall dessert with a mild hint of vanilla and lemon. Beautiful rose decorations are made out of the peel. An apple compote is an easy way to take care of the remaining apples. Great for your breakfast oatmeal.

Serves 8

Preheat oven to 225°C/440°F. Crumble 125 g/1 stick of butter with 2 1/2 dl/1 cup of flour, 3 tbsp of confectioners sugar, 1 pinch of salt and mix well until a mixture resembles coarse crumbs. Add 1-2 tbsp of ice cold water and work into a smooth dough. Press the dough into a pie dish and poke small holes with a fork. Prebake the crust for 10-12 minutes. Let cool. Lower the heat to 200°C/390°F. Prepare a large bowl with water and a splash of lemon. Peel 10 apples carefully so you got long “ribbons” and place in the water to prevent browning. Core and slice 3 of the peeled apples and place in the pie crust. Make a custard by mixing 2 1/2 dl/1 cup of crème fraiche, 3 eggs, 1 dl/1/4 cup of confectioners sugar, the grated rind of 1 organic lemon and the seeds from 1 vanilla pod. Pour over the apples in the crust. Roll the apple peel tightly into spirals and place it vertically in the custard. Bake for 40 minutes until set. If the apple peels starts burning cover with a parchment paper or aluminium foil. Let cool and sprinkle with confectioners sugar.

 

This is how to make an simple apple compote

Cube the peeled apples and place in a pot. Add 1/4 cup of sugar, 1 cinnamon stick and 3 tbsp of water. Simmer uncovered for 15 minutes. Keep in a jar in the fridge for 1-2 weeks. Great on your breakfast oatmeal or as it is white cold cream or milk.

 

PÅ SVENSKA

 

Äppelpaj med rosendekoration

En riktig höstdesssert med mild smak av vanilj och citron och med vackra rosendekorationer av skalen. De äpplen som blir över kokar du lätt en äppelkompott på. Gott till havregrynsgröten!

8 portioner

 

Deg

2 1/2 dl vetemjöl

125 g smör

3 msk florsocker

1 krm salt

1-2 msk kallt vatten

Fyllning och dekoration

10 äpplen + pressad citron

2 1/2 dl crème fraiche

3 ägg

1 dl florsocker

1 tsk Bourbon vanilla, alt frön från ½ urskrapad vaniljstång

rivet skal från 1 ekologisk citron

lite hyvlat smör

florsocker

 

Sätt ugnen på 225 grader. Kör mjöl, smör, florsocker och salt till en smulig deg i matberedare. Blanda i vattnet och kör till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform, nagga med en gaffel och grädda skalet cirka 10 minuter. Ta ut formen och sänk värmen till 200 grader. Skala långa skalstrimlor av äpplena som hänger ihop med potatisskalare och lägg skalen i en stor skål med vatten och lite pressad citron så de inte mörknar. Kärna ur och klyfta tre-fyra äpplen. Resten kan användas till kompott eller att steka med socker och kanel till exempel. Lägg äppelklyftorna i det gräddade pajskalet.Vispa samman crème fraiche, ägg, florsocker, vanilj och citronskal. Häll det runt äpplena. Rulla skalstrimlorna till ”rosor” och lägg tätt i formen. Hyvla över lite smör och grädda pajen cirka 20 minuter. Börjar skalen bli brända kan du lägga på bakplåtspapper eller aluminiumfolie. Låt svalna. Pudra över florsocker.

 

Så här lätt gör du äppelkompott

Tärna de skalade äpplena och lägg i en kastrull tillsammans med 1 dl strösocker och 1 kanelstång. Tillsätt 1/2 dl vatten och låt det koka mjukt cirka 15 minuter utan lock. Rör ofta. Låt svalna och förvara i burk i kylen. Håller cirka 1-2 veckor. Gott som det är med gräddmjölk eller till frukostgröten.