Svenskt recept längre ner

Asparagus Spinach Pasta with Gremolata and Poached Eggs

In Sweden we can substitute the poached egg with a raw egg yolk if wanted. Make sure your eggs are salmonella safe before substituting.

Serves 4

You need 4 portions of cooked bavette pasta or linguini. Safe 1/3 cup of the cooking water and keep the pasta and the water warm. Make the gremolata by mixing the zest from 1 organic lemon, 2 grated garlic cloves and 3 tbsp of minced parsley and 1 tbsp of olive oil. Heat a good splash of olive oil in a large skillet and quickly cook 8 oz of cleaned baby spinach until wilted. Salt and pepper to taste. Set aside. Cook a bunch of asparagus 3-4 minutes in slightly salted water. Rinse in ice cold water and toss in a little olive oil and sea salt. Now poach 4 eggs. In a large pot heat 6 cups of water with 1 tbsp of white vinegar and 1 tsp of salt. When the water is simmering crack on egg at the time in a little cup and carefully slip it into the water. After 1 minute lift up the egg with a slotted spoon and place on a plate while repeating the same method with the remaining eggs. To serve mix the pasta with the gremolata, the spinach and lots of grated parmesan and divide on to four plates. Top with asparagus and a poached egg. Sprinkle on flaky sea salt and freshly ground pepper.

 

 

PÅ SVENSKA

Sparris- och spenatpasta med gremolata och pocherat ägg

Du kan även servera den här gudagoda pastarätten med en rå äggula om du inte vill pockera äggen.

4 portioner

 

300 g bavette- eller linguinepasta

200 g bladspenat, sköljd

250 grön sparris

1 msk olivolja + lite flingsalt

Gremolata:

2 rivna vitlöksklyftor

1 msk rivet citronskal

3 msk hackad bladpersilja

1 dl olivolja flingsalt och nymald svartpeppar

Dessutom:

4 ägg

vatten + 1 msk ättika + 1 tsk salt

1 dl riven parmesanost + mer till servering

flingsalt och nymald svartpeppar

Koka pastan enligt anvisning på paketet och låt den rinna av men spar en deciliter av kokvattnet. Blanda ingredienserna till gremolatan och rör i pastan. Håll varmt. Hetta upp lite olja och fräs spenaten mycket hastigt. Salta och peppra. Skär av den nedre torra delen på sparrisen och förväll den tre-fyra minuter i lättsaltat vatten. Spola den i kallt vatten, blanda med olja och salta efter smak. Pocherade ägg: Häll rikligt med vatten i en kastrull tillsammans med ättika och salt och låt det sjuda. Knäck ett ägg i taget i en kopp och låt det glida ner i vattnet. Tag upp ägget med en hålslev efter ett par minuter och fortsätt med de övriga äggen. Blanda pastan med spenaten, lite av kokvattnet och den rivna parmesanosten.  Lägg upp på fyra tallrikar och servera sparrisen till. Toppa med ett pocherat ägg och skär ett snitt i det precis vid serveringen så gulan rinner ut. Bjud mer parmesan, salt och peppar till.

 

Tidigare publicerat i ELLE mat & vin

http://ellematovin.se/