ENGLISH RECIPE WILL FOLLOW

Bakad spetskål med apelsin-vallmodressing

Spetskål är lik vitkål men mindre och mjällare och med en spetisg form. Den är som vitkålen rik på C-vitamin och järn. Ett självklart val i mörka tider. Den här rätten passar bra som ensam vegorätt med exemelvis kokt dinkel till eller som tillbehör till fläskkött, fågel eller korv.

4 portioner

 

1-2 spetskålshuvuden, 700 g

olivolja

flingsalt

Apelsindressing

1 vitlöksklyfta

1 tsk honungsenap

½ ekologisk och tvättad apelsin, saft och rivet skal

1 dl rapsolja

1 msk vispgrädde

1  krm salt

1 tsk vallmofrön

 

Sätt ugnen på 200 grader. Dela kålhuvudena från topp till rot. Häll lite rapsolja i en ugnsform och lägg kålen med den skurna sidan ner. Baka i ugnen ca 25 minuter. Vänd varannan kålhalva uppåt. Rör samman ingredienserna till dressingen och skeda över medan kålen fortfarande är varm.

 

IN ENGLISH

Roasted Point Cabbage with Orange-Poppyseed Dressing

A nice vego dish but also a good companion to poultry, sausage and pork.

Serves 4

Preheat oven to 200 C°/390 F°. Divide and core two small point cabbage. Drizzle som olive oil in a baking dish and place the cabbage with the cut side down. Also drizzle som oil on top. Bake for 25 minutes. Sprinkle on some sea salt. Make the dressing by mixing 1 grated garlic clove, 1 tsp of honey mustard, the juice and zest of 1/2 an orange, 1/4 cup of virgin rapeseed oil and 1 tsp of poppy seeds. Spoon the dressing over the warm cabbage and toss.