Svenskt recept längre ner

Beet Salad with Chèvre and Buttery Walnuts

A hearty salad which can be eaten as a light meal with a piece of good bread or as a side dish to meat or chicken.

Serves 4

Boil 4 boiled medium sized beets and then peel them under running cold water. Slice them thinly and mix with a little olive oil and sea salt and fresh pepper. Arrange the slices on a large platter and crumble 7oz of chèvre on top. Scatter 3 tbsp of dried cranberries over the salad. Cook 6 tbsp of walnuts in 1 tbsp of butter, 1 pinch of ground cinnamon, a pinch of chili flakes and a pinch of sea salt for a minute. Top the salad with the warm walnuts. Make a vinaigrette by mixing 3 tbsp of olive oil, 1 tbsp of balsamic vinegar and 2 tbsp of maple syrup with a little sea salt and pepper. Mix a handful of arugula with a little of the vinaigrette and spoon the rest over the beet salad. Top with the arugula and serve.

 

PÅ SVENSKA

 

Rödbetssallad med chèvre och smörstekta valnötter

Matig och mustig är den här salladen som kan ätas som den är med en bit gott bröd eller som tillbehör till kött eller kyckling.

4 personer

4 medelstora färska röd- och eller gulbetor

1 msk olivolja

200 g chèvre

½ dl torkade tranbär

1 näve rucola

flingsalt och nymald svartpeppar

Smörstekta kryddiga valnötter

1 msk smör

1 dl valnötskärnor

1 nypa chililflakes

1 krm malen kanel

Lönnsirapvinägrett

½ dl olivolja

1 msk balsamvinäger

2 msk lönnsirap

1 krm salt samt några varv med pepparkvarnen

 

Koka betorna mjuka, cirka 45 minuter. Spola dem under kallt vatten och gnid av skalen. Skär betorna i tunna skivor och blanda med lite olivolja samt en nypa flingsalt och nymald svartpeppar. Lägg skivorna på ett fat och smula över chèvren. Strö på tranbären. Hetta upp smöret i en panna och lägg i valnötskärnor, chiliflakes och kanel. Rör runt medan du steker dem lätt någon minut. Se upp för det bränns lätt. Strö på lite flingsalt. Strö på nötterna på salladen. Vispa ihop ingredienserna till vinägretten och ringla över lite av den. Strö på en nypa flingsalt och dra ett par varv med pepparkvarnen. Vänd rucolan i lite vinägrett och strö på.