Svenskt recept längre ner

Best Meatballs Ever

Fast, not so heavy and supertasty. What an excellent dish! Use lamb in first place, otherwise beef. No breadcrumbs, milk or cream. Just pure meat, a little pecorino and tomatosauce. Serve with whole wheat pasta.

Serves 4

In a large mixing bowl add 1 lb of minced lambs meat, 1 egg, 6 tbsp of grated pecorino, 2 grated garlic cloves, 1 tbsp minced fresh rosemary, 1 tsp salt, 1 tsp black pepper and 2 tbsp (total 1 3/4 cup) of good tomatosauce, preferably homemade. Mix gently. Shape into meatballs and cook in a large skillet with a little olive oil just so they turns a little golden. Add the rest of the tomatosauce and simmer 5-10 minutes.

 

PÅ SVENSKA

Godaste köttbullarna någonsin

Snabba, relativt smala och gudagoda. Hur bra kan en maträtt bli? Använd helst lammfärs, annars går nötfärs bra. Inget bröd och ingen mjölk eller grädde, bara rent kött, lite god fårost och tomatsås. Servera fullkornspasta till.

4 portioner

 

400 g lammfärs eller nötfärs

1 ägg

1 dl riven pecorinoost

4 dl hemgjord tomatsås

2 rivna vitlöksklyftor

1 msk hackad färsk rosmarin el. 1 tsk torkad

1 tsk salt

1 tsk nymald svartpeppar

olivolja till stekning

 

Rör ihop färs, ägg och pecorinoost försiktigt. Tillsätt två matskedar av såsen samt vitlöken och den hackade rosmarinen och salta och peppra generöst. Rulla ganska stora bollar och bryn dem lätt i lite olja på medelvärme ett par minuter. Häll i såsen och låt det puttra på svag värme i cirka 5-10 minuter.