Scroll down for English recipe

Bönsallad med tonfisk och citronette

En hälsosam och mättande sommarsallad med smaker från Medelhavet. Enkel att göra, perfekt för sommarstugan!

4 portioner

 

1 burk tonfisk i olja

1 burk stora vita bönor

150 g gröna bönor

250 g körsbärstomater

½ rödlök

1 knippa hackad dill

2 hårdkokta ägg

flingsalt och nymald svartpeppar

 

Citronette

½ pressad citron

1 tsk flytande honung

1 dl olivolja

 

Häll av lite av oljan från tonfisken men spar det mesta. Skölj bönorna. Blanda det i en skål. Förväll de gröna bönorna ett par minuter i lättsaltat vatten och spola av i iskallt vatten. Tillsätt dem till salladen. Halvera tomaterna och strimla löken och blanda i tillsammans med hackad dill. Salta och peppra väl. Skala och dela äggen och servera med dem. Vispa ihop vinägretten och slå över salladen.

 

EN ENGLISH

Bean Salad with tuna and citronette

A healthy and hearty lunchsalad with all what you need for a summer lunch in the shade.

Serves 4

 

Drain 1 can of tuna in oil and 1 can of butter beans. Rinse the beans in cold water. Cook 5 oz of fresh green beans in salted water for 3 minutes. Drain and rinse in ice cold water. Divide 1/2 lb of cherry tomatoes in halfs, peel and slice 1 red onion and mix all ingredients in a large mixing bowl. Add 3 tbsp of chopped fresh dill. Salt and pepper to taste. Make the citronette by mixing the juice from 1/2 a lemon with 1/3 cup of olive oil and 1 tsp of runny honey and a pinch of salt. Mix the citronette with the salad and serve with hardboiled eggs in halfs.