English recipe will follow

Borstj

Det finns otaliga recept på den ryska soppan borstj. Det här är min egen variant som passar bra när man är många. Servera med crème fraiche, kapris och ett gott surdegsbröd.

 

10-12 portioner

500 g rödbetor

1 stor morot

85 g rotselleri

70 g palsternacka

2 gula lökar

½ vitlök

700 g nötbringa

300 g rökt sidfläsk

1 dl olivolja

2 msk balsamico

4 msk tomatpuré

1 msk torkad timjan

15 dl stark kycklingbuljong

salt, nymald svartpeppar, lite socker

Till servering

2 dl crème fraiche

kapris

surdegsbröd

 

Skala rotfrukterna och löken. Skär rotfrukterna i centimeterstora tärningar. Klyfta löken och finhacka vitlöken. Tärna köttet och fläsket i centimeterstora tärningar. Hetta upp hälften av oljan i en stor gryta, typ syltgryta. Bryn rotfrukter och löksorter ca 5 minuter på medelvärme tillsammans med lagerbladen. Rör då och då. Hetta upp resten av oljan i en stor stekpanna och bryn fläsket knaprigt. Tag upp med hålslev och bryn sedan köttet. Salta och peppra. Tillsätt balsamico, tomatpuré och timjan och fräs snabbt ihop det med köttet under omrörning. Lägg kött och fläsk i grytan tillsammans med rotfruktsfräset. Häll på buljongen och låt det sjuda under lock i ca 45 minuter. Smaka av om det behövs mer salt och peppar och runda till sist av med ett par nypor socker. Servera med en klick crème fraiche, kapris och gott bröd.

 

IN ENGLISH

Borstj

This is my own version of the classic Russian soup. Excellent for a big crowd. Serve with crème fraiche, capers and sourdough on the side.

Serves 10-12

Peel 1 lb beetroots, 1 big carrot, 3 oz celeriac and chop in coarse pieces. Peel and chop 2 onions and 1/2 garlic bulb. Chop 1 1/2 lb of beef chuck and 10 oz of bacon. In a big casserole pot heat 3 tpsp of olive oil and cook the root vegetables, onions and garlic with 3 bay leafs without burning. Set a side. Cook the bacon in a separate frying pan until crisp. Set a side on a separate dish. Cook the beef in a little oil in the same pan until it gets a little colour. Salt and pepper generously. Add 2 tbsp of balsamic vinegar, 4 tbsp of tomato puré and 1 tsp of dried thyme. Stir and let it cook for a minute or so. Now, add the bacon and the beef to the vegetbles in the casserole pan and add 5 cups of beef stock. Put on a lid and let it simmer for about 45 minutes until the beef is tender. Salt and pepper to taste and give it a little sweet touch by adding a pinch of sugar or two. Serve with crème fraiche, capers and some good sourdough on the side.