Recipe will follow in English

Långsamt rödvinskokt högrev

Opretentiös festmiddag ikväll? Du fixar dig själv och dukningen. Maten lagar sig själv i grytan. Kan det bli bättre?

6-8 portioner

 

1 kg högrev

5 dl rött vin

1 burk plommontomater av god kvalitet

2 gula lökar

1 vitlök

2 morötter

100 g rotselleri

2 lagerblad

1 msk torkad timjan

2 tsk strösocker

1 msk salt

2 tsk grovt nymald svartpeppar

Till servering

400 g nykokt pasta, t ex strozzapreti

½ dl crème fraiche

2 dl riven parmesan + ytterligare till servering

grovt nymald svartpeppar

gärna en stor grön dressad sallad

 

Lägg köttet i en gryta, inte för stor. Skala och klyfta löken, skala vitlöksklyftorna och dela dem en gång. Skala och skär morötterna i grova slantar och rotsellerin in centimeterstora tärningar. Lägg detta runt köttet och häll på vin och tomater. Lägg lagerblad, timjan, socker, salt och peppar. Sätt på locket och låt det koka upp. Sänk värmen till låg temperatur och låt det sjuda på mycket svag värme i cirka 3 1/2 timme. Dra isär köttet med två gafflar och blanda alltsammans ordentligt i grytan. Låt sjuda ytterligare 30 minuter nu utan lock så lite av vätskan kokar bort. Rör då och då. Koka pastan enligt paketet. Häll av vattnet och lägg tillbaka pastan i kastrullen. Blanda i crème fraiche och parmesan. Ta ett par ordentliga tag med pepparkvarnen. Grov peppar ska det vara. Rör om och håll varmt. Servera genast med den mustiga högreven och massor med riven parmesan. Bjud en enkel grön sallad med fina blad och en enkel vinägrett till.

 

IN ENGLISH

Slow Cooked Chuck Roll in Red Wine

You fix yourself and set the table while dinner cooks itself. Perfect match!

Serves 6-8

Place 2 lb of chuck roll in a heavy cooking pot. Add 2 onions cut into wedges, 1 garlic bulb, peeled and divided into cloves, 2 big sliced carrots and a good piece of peeled and chopped celeriac. Now pour 2 cups of red wine and a can of good quality tomatoes over the meat and the vegetables. Add 2 bay leaves, 1 tbsp of dried thyme, 1 tbsp salt, 2 tsp sugar and a lot of freshly ground black pepper. Give it a quick boil then lower the heat and put a lid on. Let it simmer for about 3 1/2 hours. Shred the meat with two big forks and blend into the sauce. Let it simmer another half an hour without lid to reduce some liquid. Adjust the seasoning and serve with a creamy pasta made of cooked strotzapreti mixed with a little crème fraiche and a lot of grated parmesan, some seasalt and fresh black pepper. A simple salad on the side along with a glass of Cabernet Sauvingon is a smash hit.