Svensk text längre ner

In Sweden we have a tradition to celebrate spring the last day of April. In the university town of Uppsala, where we live and work it´s party all day long! The students start with champagne breakfast very early followed by a race on the river in home built vehicles in very creative designs. Then it’s time for herring lunch, hopefully outdoors. Now, we’re talking! Herring is just an excuse to have fun, sing and drink “snaps”. But it’s not over yet. “Valborg” is a hectic day. Three o’clock you’re suppose to be at “carolina rediviva”, the university library. The head of the university is holding his/her spring speach and all the students put on their white hats and run down the hill which leads towards the city center. After that you mingel through all the student clubs to drink champange. If you are a real party animal you stay awake until dawn to watch the bon-fires which is lit here and there to celebrate spring. We took a short cut to a herring picnic and made an all-in-one-herring-spread to bring for your lunch this special day. Happy spring to you all!

 

All-in-one-herring-spread

Serves 4

Chop 7 oz of matjes herring or pickled herring. Go on with 2 hard boiled eggs and chop them also. Now mix the two ingredients with 3 tbsp of fresh minced dill, 2 tbsp of minced red onion and 2 tbsp of capers. Fold in 2 tbsp of sour cream. Pepper to taste. Put in an air tight container and bring along with some dark rye bread, cold beer and a snaps. Enjoy!

 

PÅ SVENSKA

I Uppsala där vi bor och verkar firar vi våren på allvar på Valborg. Vi, eller åtminstone studenterna, börjar med champagnelunch innan forsränningen i Fyrisån i allehanda kreativt hemgjorda farkoster. Sen är det full fart till sillunchen som helst ska ätas utomhus och mest är en ursäkt till att dricka snaps, sjunga och ha kul! Man hinner inte tugga sista sillbiten innan det är dags att bege sig till carolinabacken där det är mösspåtagning efter det att universitetsrektorn har hållit sitt vårtal. Då springer alla studenter ner för backen och sedan är det champagnegalopp på alla studentnationer. De riktigt seriösa partydjuren håller ut till kvällen och kanske besöker en av alla kasar. Vi gjorde en genväg till sillpicknicken och la alla ingredienser i en sillröra att ta med sig tillsammans med rågbröd, iskall öl och snaps förstås. Glad vår!

 

Allt-i-ett-sillröra

4 portioner

200 g hela matjessillfiléer

2 hårdkokta ägg

2 msk fint hackad rödlök

3 msk fint hackad dill

2 msk kapris

nymald svartpeppar

2 msk gräddfil

Till servering

mörkt rågbröd

öl och snaps

 

Hacka sill och ägg och blanda med övriga ingredienser. Ta med röran i en burk tillsammans med rågbröd att breda den på. Njut med en kall öl och en snaps.