Svenskt recept längre ner

Chicken Cacciatora

This chicken makes you happy! If you are a fan of anchovies, olives and garlic this is a hit! Serve with spelt or tagliatelle. It’s even better if you make it one day ahead of serving.

Serves 4

On a large chopping board chop 4 rosemary twigs, a whole peeled garlic, a small bunch of parsley and 5-6 anchovies fillets with a pinch of flaky sea salt until a paste. Add the grated zest from 1 organic lemon. Rub 2 1/2 lb chicken pieces with skin and bone with the paste and set aside to rest in the fridge for 30 minutes. Heat a little oliveoil in a large skillet and cook the chicken until golden on both sides. Transfer to a large pot. Add 3 tbsp of tomato purée, 1 cup of white wine and 2 bayleafs and stir until blended. Let it simmer for 30-35 minutes. Add a handful of green or black good quality olives with stones. Salt and pepper to taste.

 

PÅ SVENSKA

Kyckling cacciatora

En kyckling att bli lycklig över. Gillar du sardeller, oliver och vitlök kommer den här rätten att bli en favorit. Servera gärna kokt dinkel till eller bred tagliatelle. Laga gärna din cacciatora en dag i förväg så blir den ännu godare.

4 portioner

 

1 kg kycklingdelar med skinn och ben

1 liten vitlök

4 stora kvistar rosmarin

1 litet knippe bladpersilja

5-6 sardeller

1 väl tvättad ekologisk citron

olivolja

3 msk tomatpuré

3 dl vitt torrt vin

2 lagerblad

200 g gröna oliver

flingsalt och nymald svartpeppar efter smak

 

Skölj kycklingdelarna och torka av dem. Grovhacka vitlök, rosmarin, persilja och sardeller tillsammans med lite flingsalt på en stor skärbräda. Riv skalet från citronen och blanda med hacket. Gnid in kycklingbitarna med kryddblandningen och lägg dem i en plastpåse i kylen i minst en halvtimme. Hetta upp en skvätt olivolja i en tjockbottnad gryta. Fräs kycklingbitarna runtom utan att de bränns vid. Blanda tomatpuré och vitt vin, häll det i grytan och lägg i lagerblad. Låt det puttra i cirka 30-35 minuter under lock tills köttet är mört och lätt lossnar från benet. Lägg i oliverna och smaka av med salt och peppar.