Scroll down for English recipe

Citrontårta

Tårtbottnar

2 ägg

2 dl socker

1 1/2 dl mjöl

1 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

1/2 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker

1 tsk mald kardemumma

1 dl hett vatten

Fluffig frosting

3 äggvitor

1 2/3 dl socker

1 nypa salt

2/3 dl vatten

1 tsk vaniljsocker

Fyllning

1 burk, 300 g lemon curd

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smörj och bröa en sockerkaksform, 1 1/2 liter.

3. Vispa ägg och socker poröst.

4. Blanda mjöl, potatismjöl, bakpulver, vanilj och kardemumma.

5. Rör försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten och tillsätt det heta vattnet.

6. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Låt svalna.

Fluffig frosting

1. Blanda samtliga ingredienser i en värmetålig skål.

2. Sjud upp vatten i en kastrull, sätt skålen över den och vispa tills allt socker lösts upp (2-3 minuter).

3. Tag av skålen från värmen och häll blandnigen i en större skål. Vispa med elvisp tills smeten blivit glansig och toppig.

4. Blanda i vaniljsocker.

5. Skär tårtbottnen i tre delar. Lägg den undre bottnen på ett tårtfat.

Fördela lemoncurd och ett par matskedar frosting mellan varje bottnen och lägg ihop tårtan.

Täck hela tårtan med resten av frostingen.

 

IN ENGLISH

Lemon cake

Serves 10 – 12

Cake: Preheat oven to 175°C/350° F. Butter an 8-inch round pan and sprinkle with bread crumbs to prevent sticking. With an electric whisk beat 2 eggs and 2/3 cups of sugar until frothy. In a separate bowl mix 1/2 a cup of flour with 1/4 a cup of potatoe starch, 2 tsp of baking soda, 2 tsp of vanilla extract and 1 tsp of ground cardamom. Fold the dry mixture into the egg mixture and add 1/4 cup of hot water. Stir carefully until blended. Pour into prepared pan and bake 30 minutes. Allow to cool.

Fluffy frosting: In a heatproof bowl that fits over a sauce pan mix 3 egg whites, 1/2 a cup of sugar, 1 pinch of salt, 4 tbsp of water and 1 tsp of vanilla extract. Put the bowl over a sauce pan of simmering water. Whisk until the sugar dissolves, about 2-3 minutes. Remove the bowl from the heat and pour into a larger bowl. Whisk with an electric whisk until the mixture becoms shiny and peaky.

Assembling the cake: Divide the cake into three layers. Spread 5 tbsp of lemon curd with a little frosting between the layers and coat the cake with the rest of the frosting. Chill for at least an hour and serve.