Svensk recept längre ner

Crêpes Suzette (from the book Franska bakverk/French pastries Recipe: Mia Öhrn Photo: Ulrika Ekblom)

Flamed orange pancakes

Crêpes Suzette is so incredible tasty! Last time I made it I licked my plate and even ate the pieces my son dropped on the floor.

Serves 4

For the crêpes mix 1,3 cup of milk gradually into 1 cup of flour until a smooth batter. Add 2 eggs, 1 1/2 tbsp caster sugar, 1 tbsp canola oil and 1 pinch of salt. Melt a little butter in a crêpe pan and swirl the pan with a thin layer of batter. Cook the crêpes about 1 minute on one side and 20 seconds on the other. Fold two times into triangles and let them rest on a plate.

Make the orange sauce by melting 1/2 a cup of caster sugar in a heavy deep medium size skillet pan. Don’t stir. When the sugar is golden carefully add 3 1/2 oz butter, stir and let it simmer until a bubbly sauce. Now carefully add 1/2 cup of freshly squeezed orange juice. Be careful, it splashes easily. Stir if any sugar lumps appear until a soft sauce. Add the zest from 1 orange.

Assembling: Place the crêpes in a large skillet and add the sauce. Heat until the crêpes gets warm. Pour 3 tbsp Grand Marnier over the crêpes. Move the pan from the stove and lit the liqueur with a match until it flames for a few seconds. Serve immediately with vanilla ice cream.

 

PÅ SVENSKA

Crêpes Suzette (från boken Franska bakverk/Natur&Kultur Recept: Mia Öhrn Foto: Ulrika Ekblom)

Flamberade apelsinpannkakor

Crêpes Suzette är så makalöst gott! Jag slickade tallriken senast jag gjorde det och åt upp resterna min son slängt på golvet.

Du kan halvera receptet, eller bara göra en fjärdedel av det om du vill unna dig själv Crêpes Suzette en kväll när du är ensam hemma! Se till att ha ett lock redo när du flamberar för att kväva elden om den blir oväntat stor, och tänk på att inte hålla till under köksfläkten när du flamberar, då finns det risk att eventuellt flott i fläkten fattar eld. Risken är dock minimal, men tycker du att flamberingsmomentet låter besvärligt kan du hoppa över det.

Cirka 4 portioner

Crêpes

3 dl mjölk

2,5 dl vetemjöl

2 ägg

1,5 msk strösocker

1 msk rapsolja eller liknande neutral matolja

1 krm salt

Smör till stekning

Sås

1 dl strösocker

100 g smör

1 dl nypressad apelsinsaft

Finrivet skal av 1 apelsin

Eventuellt 0,5 dl Grand Marnier eller annan apelsinlikör till flambering

Eventuellt vaniljglass till servering

  1. Crêpes: Vispa ner mjölken i mjölet lite i taget. Vispa till en slät smet och vispa sedan ner resten av ingredienserna.
  2. Smält lite smör i en stekpanna inför varje crêpe. Grädda tunna crêpes på ganska hög värme och lägg i en trave på en tallrik. Vik ihop dem till trekanter.
  3. Sås: Mät upp sockret i en ganska stor stekpanna, gärna med höga kanter. Låt det smälta på hög värme. Rör inte, men peta gärna försiktigt. Tillsätt smöret när sockret smält och fått lite färg. Rör ihop till en bubblande sås. Tillsätt apelsinsaften. Nu kommer det att bubbla och fräsa, så akta dig för hett stänk. Rör lite och låt såsen bubbla tills den är slät igen om sockerklumpar bildades när du tillsatte vätskan. Tillsätt det rivna apelsinskalet.
  4. Lägg crêpesen i stekpannan och ös såsen över dem. Låt crêpesen bli varma och dra sedan stekpannan från plattan. Stänk över apelsinlikören och sätt eld på såsen med en tändsticka eller tändare för att flambera crêpesen. Servera direkt, gärna tillsammans med vaniljglass.

 


One Response to “Crêpes Suzette”

Leave a Reply