Swedish recipe will follow

Previously published in Lantliv mat&vin magazine

 

Date Sweets 

Sweet, chewy little teasers goes well with hot glögg or other spicy christmas drinks. The best of all, you don’t need the oven at all!

Makes 35

Slice 7 oz fresh dates on a big cutting board in thin stripes. Place 2 oz walnuts and 1 oz dark chocolate on top of the sliced dates and chop everything into coarse crumbles. Add 1-2 tbsp freshly squeezed orange juice and 1 pinch of sea salt. Knead into a dough. Press the date dough between two waxed papers and roll it out with a rolling pin to a shape of a rectangle, about 1/4 inch thick. Cut diamond shaped pieces and dust some confectioners sugar on top.

 

PÅ SVENSKA

Dadelgodis med choklad

Den perfekta kombon till glögg som inte ens kräver ugn!

Ca 35 stycken

 

200 g urkärnade dadlar

50 g valnötter

30 g mörk choklad, 70%

1-2 msk pressad apelsin

1 krm salt

florsocker till dekoration

 

Strimla dadlarna tvärsöver i tunna skivor på en stor skärbräda. Lägg nötterna och chokladen ovanpå och hacka allt så fint du kan. Blanda i apelsinsaften och saltet och knåda till en massa. Tryck ut den mellan två smörpapper och kavla ut till en platta, cirka en halv centimeter tjock. Kyl plattan minst 30 minuter. Skär ut rombformade bitar och pudra över florsocker.