Svenskt recept längre ner

DESSERT

Frozen White Chocolate Mousse Cake with Dark Berries

A smart dessert that you can make in advance and keep in the freezer. Just remember to take it out at least 30 minutes before serving.

Serves 10-12

Cake: Preheat oven to 175C°/345F°. Grate 14 oz of almond paste and gently mix with 4 eggs and 4 tbsp of cocoa.  Transfer the almond dough to a springform pan that measures 24 cm/9 ½ inches and press to the bottom. Bake for 15-20 minutes. Let cool in the pan.

Filling: Chop and melt 10 ½ oz of white chocolate in a double-boiler or in a sauce pan filled with simmering water with a metal bowl that fits over the sauce pan. Put the chopped chocolate in the empty top over the boiler or if using pan and metal bowl, in the metal bowl and stir constantly until the chocolate is melted and smooth without lumps. Let cool a little while whipping 2 ¼ cups of whipping cream until fluffy. Stir in the melted chocolate, 4 egg yolks, 1 1/3 cup confectioners sugar and the grated zest from 2 organic limes.  Add the chocolate mix into the springform pan and freeze over night.

Topping: Next day mix 14 oz of blackberries and blueberries (reserve 1/3 cup) with 5 tbsp of granulated sugar and the seeds from 1/2 vanilla pod in a pan. Heat gently until juicy. Mash the berries with a fork. Pour the sauce into a sieve over a bowl to get rid of the seeds. Stir in the remaining berries. Pour some of the sauce over the cake just before serving and serve the rest on the side.

 

PÅ SVENSKA

DESSERT

Fryst vit chokladmoussetårta med mörka bär

Perfekt dessert som går att förbereda och ha i frysen. Ta fram den minst en halvitmme innan servering.

10-12 portioner

 

Botten

400 g riven mandelmassa

4 ägg

4 msk kakao

Fyllning

300 g vit choklad

6 dl vispgrädde

4 äggulor

1 1/2 dl florsocker

2 lime, rivet skal

Dekoration

100 + 200 g björnbär, frysta går bra

100 g blåbär, frysta går bra

2/3 dl strösocker

½ urskrapad vaniljstång, fröna

 

  1. Börja med bottnen: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mandelmassa, ägg och kakao och tryck ut i en smord form med löstagbar botten, cirka 24 centimeter i diameter.
  2. Grädda bottnen 15-20 minuter. Låt svalna i formen.
  3. Gör fyllningen: Smält chokladen över vattenbad medan du rör så den blir helt klumpfri. Låt svalna lite.
  4. Vispa grädden och rör i chokladen. Rör ner äggulorna en i taget. Rör i florsockret och vänd i limeskalet.
  5. Häll smeten i formen med den gräddade bottnen och ställ i frysen över natten.
  6. Hetta upp den större mängden av björnbären med sockret och vaniljfröna. Mosa med en sked mot kastrullens kant medan det kokar ihop lite. Passera genom en sil så alla kärnor försvinner.
  7. Ta fram tårtan minst 30 minuter innan servering.
  8. Vänd bären i björnbärssåsen och skeda över precis innan servering.