Svenskt recept följer

 

General information about recipe translation

Sometimes it is hard to be exact when translating from the metric to the imperial system but we always try our best. Please be patient and creative when following the recipes. Cooking usually works just fine but baking can sometimes be a little bit tricky to translate. Thanks for your understanding and keep up the good work in the kitchen!

Liselotte and Ulrika in Le Parfait Kitchen

 

Blueberry Semla

The Swedish “semla” is an old Scandinavian Christian tradition due to the start of the lent before Easter. Nowadays it’s just a sweet treat that seems to start earlier every year, sometimes even before Christmas. However, it is delicious and simple. Just a wheat bun seasoned with cardamom and filled with almond paste and whipped cream. Sometimes eaten with warm milk and cinnamon but ususally just plane as a companion to a cup of coffee. Try our blueberry version and we promise you will get hooked!

 

Basic Buns for Semlor

Makes 12-15 buns

In a small sauce pan melt 100 g/3 oz of butter. Add 3 dl/1 1/5 cup of milk and heat until 37°C/99°F. Crumble 50 g/1,7 oz fresh yeast (that is what we use mostly here in Sweden) in a large mixing bowl. Add the milk mixture and stir until the yeast is dissolved. Add 1 tsp of ground cardamom, 1/2 tsp of salt and 1 dl/1/2 cup of sugar and mostly of 8-9 dl/3 1/2 cups of wheat flour. Knead or use a food processor to work the dough until shiny and elastic. Cover with a tea towel and let it rise for about 40 minutes. Divide the dough into 12-15 pieces using the rest of the flour to prevent sticking while rolling the pieces to round balls. Let the balls rise on a greased baking tray under a tea towel another 50-60 minutes. Brush with eggwash before baking at 225°C/437°F for 8-10 minutes until golden.

Filling

A classic semla has the top cut off and a bit of the inside of the bottom scooped out. The bread crumbs are mixed with almond paste and a little milk then replaced into the bottom. A generous amount of whipped cream is placed over the mixture before the top is placed over the cream. Dust with some confectioners sugar and enjoy! We updated the traditional semla with 6 tbsp of mixed bluberries to the cream along with a 2 tbsp of sugar for a sweet and purple version.

 

PÅ SVENSKA

Grundrecept för semlebullar

Bra är att baka en hel sats bullar och ha i frysen och ta fram allt eftersom man behöver.

12-15 stycken

 

100 gram smör

3 dl mjölk

50 gram jäst (för söta degar)

1 tsk stött kardemumma

½ tsk salt

1 dl strösocker

ca 8-9 dl vetemjöl

1 uppvispat ägg

 

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Smula i jästen i en bunke och tillsätt mjölkblandningen. Rör ner kardemumma, salt, socker och det mesta av mjölet, men spara lite till utbakningen. Knåda i ungefär 10 minuter med matberedare/degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 40 minuter. Ta upp degen på bakbord och dela i 12-15 bitar. Rulla till bullar mot bakbordet och lägg på bakplåtspapper eller smord plåt. Sätt ugnen på 225 grader. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.  Pensla med uppvispat ägg. Grädda bullarna cirka 8-10 minuter. Låt svalna på galler.

 

Blåbärssemlor

Grädden får en underbar färg och smak av blåbären.

 

1 sats semlebullar

Fyllning

200 g mandelmassa

inkråm från bullarna

1 dl mjölk

Blåbärsgrädde

3 dl vispgrädde

1-2 msk florsocker

1 dl frysta men tinade blåbär

Dekoration

Florsocker

Ev några blåbär

 

Börja med att hälla av blåbären i en sil. Mixa dem slätt. Skär varje bulle i två delar. Gröp ur en matsked ur varje bulles underdel och smula i en skål. Riv mandelmassan grovt och blanda i det tillsammans med mjölken till en kräm. Fördela det i de urgröpta halvorna. Vispa grädden med florsockret, blanda i blåbären och fördela den över. Lägg locket ovanpå och pudra med florsocker. Om du vill kan du trycka in några blåbär i grädden runt om.