Swedish recipe will follow

Soft Ginger Bread Cake with Lingonberry Frosting

A spicy cake perfect for a big crowd.

Serves 16

Preheat oven to 200 C/390 F. Butter a 10 x  14 inch rectangular pan. Cream 1/2 lb of butter with 1 3/4 cups of sugar until fluffy. Add 4 eggs and 3/4 cups of cold water. In a separate mixing bowl add 3 cups of flour, 2 tsp of baking powder, 2 tbsp ground cinnamon, 2 tsp ground ginger, 2 tsp ground cloves, 2 tsp ground cardamum and mix. Add the dry mixture to the egg mixture and stir carefullly until it is well blended. Pour the mixture into the spring pan and bake until set, about 40 minutes. Let the cake cool completely in the pan. Make a frosting by mixing 7oz of cream cheese with 3oz of soft butter and 2 cups of confectioner´s sugar. Spread the mixing over the cake and sprinkle on some frozen lingon berries or cranberries tossed in sugar.

Mjuk pepparkaka i långpanna

En härligt stor kaka med mjuk frosting och lingon.

16 bitar

 

250 g rumsvarmt smör

4 dl strösocker

4 ägg

1 1/2 dl vatten

7 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 msk kanel

2 tsk malen ingefära

2 tsk malda nejlikor

2 tsk stött kardemumma

Frosting

200 g färskost

100 g rumsvarmt smör

5 dl florsocker

Dekoration

1-2 dl frysta lingon rullade i lite strösocker

 

Sätt ugnen på 200 grader. Rör smör och socker pösigt, vispa ner äggen ett i sänder samt vattnet. Blanda mjöl, bakpulver och kryddor och rör försiktigt ned det i smeten. Smörj en stor ugnsform, cirka 25 x 35 centimeter och häll i smeten. Grädda i cirka 40 minuter tills en provsticka är torr när du sticker i kakan. Låt svalna i formen. Vispa ihop färskost, smör och florsocker till en slät smet. Bred ut över kakan när den svalnat helt. Toppa med lingon och skär i rutor.