Get tempted by our vanilla story in the first issue off redesigned Swedish food magazine Lantliv mat & vin. Madeleine cookies, vanilla cheesecake, vanilla cookies, vanilla custard-filled butter buns and an irresistible Boston cream pie.

White Boston Cream Pie

White Boston cream pie

White Boston cream pie är en amerikansk tårta som vanligtvis garneras med mörk chokladglasyr. Jag gjorde en variant med vit choklad istället. Kakan är tung och mäktig och passar utmärkt efter en lättare måltid eller till fikat. Fyll kakan och lägg på glasyren precis innan servering.

10-12 bitar

 

Kaka

125 g rumsvarmt smör

3 dl strösocker

2 ½ dl mjölk

4 ägg

5 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

½ tsk salt

Vaniljkräm

3 dl vispgrädde

1 urskrapad vaniljstång, alt ½ tsk bourbon vanilla-pulver

1 dl strösocker

4 äggulor

Vit chokladglasyr

250 g hackad vit blockchoklad

¾ dl vispgrädde

 

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en med löstagbar kant, cirka 25 centimeter i diameter. Vispa smör och socker poröst. Häll i mjölken, lite i taget med du vispar. Knäck i äggen, ett i taget och blanda väl. Rör samman alla torra ingredienser och blanda i dem till en slät smet. Häll den i formen och grädda ett steg från nedersta falsen i en och en halv timme tills en provsticka är torr när du sticker i kakan. Lägg på folie om den blir för mörk. Låt kakan svalna helt. Gör vaniljkrämen genom att koka upp grädden med vaniljen och sockret. Om du använder vaniljstång kan du låta den delade stången koka med. Dra åt sidan och låt svalna cirka 10 minuter. Ta upp eventuell vaniljstång och släng den. Sätt kastrullen på värmen igen och vispa i äggulorna. Vispa kontinuerligt tills krämen tjocknar på medelvärme. Den får inte koka då blir det äggröra. Låt svalna i kallvattenbad. Gör glasyren genom att hetta upp grädden och smälta chokladen däri på svag värme under omrörning till en slät glasyr. Dela kakan i två delar och fördela vaniljkrämen på bottendelen. Lägg försiktigt på den resterande delen och bred över glasyren. Servera genast.

 

 

White Boston Cream Pie

A twist of a cake usually made with dark chocolate glaze on top. We are using white chocolate glaze instead and the result is irresistible.

Serves 10-12

 

Preheat the oven to 175C/347F. Butter a 9-inch layer pan evenly. With an electric whisk cream slightly more than ½ a cup of soft butter with 1 1/3 cup granulated sugar until smooth. Add 1 cup of milk and 3 eggs, mix well. Mix 2 cups of cake flour with 3 tsp of baking soda and ½ tsp salt. Carefully fold the dry ingredients to the egg mixture. Pour batter into the pan and bake 90 minutes until a cake tester comes out clean. Let the cake cool completely. Meanwhile make the custard. Combine 1 1/3 cup heavy cream, seeds from 1 vanilla pod, 6 tbsp granulated sugar in a saucepan. Give it a boil until the sugar dissolves. Let it cool. Put the saucepan back to low heat and add 4 egg yolks, one at a time. Now, beat constantly until the mixture becomes thicker like a cream. Be careful so it doesn’t curdle. Chill in the sink with ice cold water. Make the glaze. Combine 9 oz chopped white chocolate with 1/3 cup heavy cream in a saucepan over low heat. Stir frequently until a smooth glaze. Let cool. Cut the cake into 2 layers. Spread the custard on one layer and top with second layer. Pour the glaze on top of the cake and let some run down the sides. Serve.

 

 


Leave a Reply