Svensk text längre ner

Face it. Eggs are high fashion. Here in Sweden we just got an egg restaurant, egg cook books are released and we talk about eggs on social media and in real life. Eggs are such a smart little super food in its own package. Eat eggs and you get a lot of protein and important vitamines. Eggs is such a versatile ingredient that you can use for a lot of purposes. In cooking, baking, in salads, on toast and even in drinks. Here we tempt you with three delicious open sandwiches all with eggs in different ways. Happy Easter by the way!

From top to bottom:

Perfect Boiled Egg on a Swedish “räkmacka” – Shrimp Sandwich

Induction: Put the eggs in a little pot and fill with water to cover. Place on the stove and turn it on to full heat. Set the timer to 9 minutes. Lower the heat to medium heat. After 9 minutes rinse under cold water for a couple of minutes. The yolk should not be runny but soft. If you have a regular stove start the timer as soon as the water is boiling and let the eggs simmer for 4-5 minutes.

A Swedish “räkmacka” is a classic open sandwich with lettuce, mayonnaise, fresch boiled shrimps, fresh dill and boiled eggs. Salt and pepper. A sliced radish is a nice decoration. Use a classic good quality toast bread for this sandwich.

 

Fried egg “sunny side up” on Toast with Spinach and Asparagus

Melt a little butter in a frying pan and crack an egg into the pan. Lower the heat to medium high and let the egg cook for about 2 minutes until the white is set and the yolk still is runny. The edges should be crispy.

Cook a large batch of babyspinach and put on toast, cook a few asparagus and add to the spinach. Salt and pepper. Top with the fried egg, a pinch of chili flakes, flaky sea salt and some pea sprouts for decoration. A sourdough will work fine with this type of sandwich.

 

Poached egg on Toast with Smashed Avocado

Fill a saucepan with 2 litres/4 cups of water, 2 tsp of white wine vinegar and 1/2 tsp of salt. Let it simmer but not boil. Crack an egg in a little cup and slowly tip it into the simmering water. After 2 minutes remove the egg with a perforated spoon and place it on a paper towel.

Smash a half ripe avocado with a fork on your favourite toast until mushy. Sprinkle with some flaky sea salt and fresh pepper. Carefully place the poached egg on top, cut the yolk and serve with sriracha sauce and flaky sea salt.

 

PÅ SVENSKA

Ägg är trendigt och det dyker upp äggrestauranger, kokböcker med ägg som tema och det pratas ägg i sociala media och i verkligheten. Ägg är ett supersmart litet livsmedel i sin egen förpackning. Du får i dig bra med proteiner och olika vitaminer när du äger ägg och håller dig mätt länge. De är verkligen användbara och passar utmärkt i bakning, matlagning, i sallader och på mackor. Till och med i drinkar! Här frestar vi med tre recept på goda äggmackor. Glad påsk förresten!

 

Räkmacka med kokt ägg

Induktion: Lägg äggen i kallt vatten i en kastrull och sätt på spisen. Sätt samtidigt timen på 9 minuter. Spola i kallt vatten och skala.

Smöra en rostad brödskiva av god kvalitet och lägg på sallatsblad, majonnäs (hemgjord eller Hellmann’s), skalade räkor, dill och ett delat mjukkokt ägg. Salta och peppra. En rädisa är fint att skiva och garnera med.

 

Stekt ägg på toast med spenat och sparris

Hetta upp lite smör eller olja i en panna och knäck ett ägg däri. Stek cirka 2 minuter tills vitan stelnar men gulan är mjuk. Kanterna kan gärna var krispiga. Salta lätt.

Stek massor med babyspenat och salta och peppra. Lägg spenaten på en rostad brödskiva, gärna av surdeg och toppa med lite kokt sparris och ägget. Strö på lite chiliflagor.

 

Pochera ägg på toast med smashad avokado

Häll 2 liter vatten i en kastrull med 2 teskedar vitviinsvinäger och 1/2 tsk salt. Låt det sjuda men inte koka. Knäck ett ägg i en kopp och låt det sakta glida ner i vattnet. Efter cirka 2 minuter lyfter du upp det med hålslev och låter det rinna av på hushållspapper.

 

Mosa en halv avokado med en gaffel på ditt rostade favoritbröd och salta och peppra. Lägg försiktigt på ägget, snitta äggulan och servera med srirachasås.


One Response to “Eggs on Toast – Three Ways – Äggmackor – tre olika sätt”

Leave a Reply