Vi hade lyckan att följa med på en resa på Sicilien. Här på Italiens sydligaste ö kokar en himmelsk röra i grytorna med inspiration från många länder. Sicilien är en del av Italien som har varit ockuperad av stormakterna runt Medelhavet. Greker, romare, morer, turkar, spanjorer och kristna normander har härskat på ön. Sedan 1800-talet tillhör Sicilien Italien. Med en sådan mångkulturell historia har givetvis matkulturen påverkats. Maten på Sicilien har inte sällan inslag av arabiska smaker.

Tack till Temaresor.

http://www.temaresor.se

We joined a trip to Sicily and found a diversed food culture. Since Sicily has been occupied by many countries around the Mediterranian sea the food is influenced from Greece, Turkey and Morroco for example.

Bruschetta con pomodoro

Spado con salmoriglio

Spaghetti alle vongole

Crespello di riso är en friterad dessert från Sicilien gjord av ris med smak av citron och kanel/Crespello di riso is a rice fritter with lemon and cinnamon

Cannoli är ett typiskt sicilianskt bakverk fyllt med sötad ricottakräm/Cannoli is a typical Sicilian pastry filled with sweet ricotta

Bruschetta con pomodore från Taormina – rostat bröd med tomatsallad

Vi bjöds på underbar bruschetta i den pittoreska lilla staden Taormina som ligger på en klippavsats ut mot havet. Ett helt fat med olivoljedränkta perfekt söta hackade tomater på rostade brödskivor ingnidna med vitlök. Här hade man hackad även salvia i tomaterna men basilika är den mer klassiska örten till tomatbruschetta.

4 portioner

 

4 urkärnade och grovt hackade väl mogna tomater

½ fint hackad rödlök

4 grovt hackade salviablad

5 grovt hackade basilikablad

4 stora bitar baguette, ca 2-3 cm tjocka

2 vitlöksklyftor

olivolja

flingsalt

 

Blanda hackade tomater, rödlök, örter med ett par matskedar olivolja i en skål. Salta lätt. Rosta brödet och gnid in det med vitlök. Droppa på lite olivolja och strö på en gnutta flingsalt. Skeda över tomatsalladen och låt den gärna rinna över. Servera med ytterligare olivolja och flingsalt bredvid till den som vill.

 

Bruschetta con pomodore from Taormina – toasted bread with tomato salad 

Serves 4

Cut 4 very ripe tomatoes in half. With a spoon remove the seeds. Chop the flesh in tiny chunks. Also chop 1/2 red onion, 4 fresh sage leaves and 5 fresh basil leaves. Mix everything in a bowl with 1 tbsp of good olive oil and a pinch of sea salt. Split a big garlic clove in half and rub 4 toasted rustic pieces of bread. Spoon the tomatoe mix over and serve with more olive oil and sea salt on the side.

 

Spaghetti alle vongole – spaghetti med vongolemusslor

I en liten fiskehamn i Taormina åt vi den här lunchen. Spaghetti med små vongelmusslor i vitt vin, vitlök, lite chili och persilja. Vongolemusslor är små italienska musslor som kan ersättas med hjärtmusslor och finns i välsorterade fiskbutiker. Du kan också använda konserverade som finns i glasburk både med eller utan skal. Dessa hittar du i italienska butiker. Grädde är inte i originalreceptet men ger en krämig konsistens.

4-6 portioner

 

400-500 g spaghetti av god kvalitet

2 kg färska hjärtmusslor

3 msk olivolja

½ finhackad gul lök

3-4 finhackade vitlöksklyftor

½ urkärnad och finhackad chilifrukt

1 1/2 dl vitt vin

1 1/2 dl vispgrädde

½ pressad citron

2 urkärnade och grovt hackade tomater

1 dl grovhackad bladpersilja

salt och nymald svartpeppar

 

Koka spaghettin enligt paketet. Häll av och håll varmt.

Lägg musslorna i diskhon fyllt med kallt vatten. Låt de ligga 10 minuter så de öppnar sig och eventuell sand sköljs ur. Skölj sedan musslorna flera gånger. De musslor som är öppna och inte stänger sig när du knackar dem mot ett hårt underlag är döda och ska slängas. Gäller även alla trasiga.

Hetta upp olivoljan i en stor syltkastrull. Tillsätt hackad lök, vitlök och chili och låt det fräsa ett par minuter utan att det färg.

Tillsätt vinet och låt det koka upp. Tillsätt ett par nypor salt. Häll i musslorna och sätt på lock, låt det koka ca 3-4 minuter och skaka kastrullen då och då med locket på.

Sätt ett durkslag över en gryta och häll över musslorna så du får det goda spadet i grytan.

Koka upp spadet och tillsätt grädden och låt det koka ihop några minuter på hög värme utan lock så det blir lite simmigt.

Smaka av med salt, peppar och citron.

Häll i musslorna och vänd i den kokta spaghettin. Blanda i persiljan och de hackade tomaterna. Servera genast med en skål att lägga skalen i.

 

Pasta with Vongole mussels

Serves 4-6

Cook 400 g/appr. a little less than 1 lb of good quality spaghetti according to the package. Rinse 2 kg/4 lb of vongole mussels in cold water for 10 minutes. Discard those with cracked shells or open ones that don’t close if you give them a sharp tap. In a large pot heat 3 tbsp of olive oil and gently fry 1/2 minced onion, 3 minced garlic cloves and 1/2 minced chili. Do not burn, just give it a slight colour. Add 1 1/2 dl/0,6 cup white wine and give it a boil. Add a  good pinch of sea salt. Tip in the mussels and put a lid on. Let it cook on high heat for 3-4 minutes. Strain the mussels but keep the boiling liquid. Mix the boiling liquid with the equal amount of heavy cream in a big sauce pan. Let it simmer until a little creamy. Add some sea salt, fresh pepper and a dash of lemon juice. Add the spaghetti, mussels, 1 chopped tomatoe and a handful of fresh chopped Italian parsley. Serve with fresh ground pepper to taste.

 

Spado con salmoriglio från Catania – svärdfisk med citron-oreganoolja

Maten är ”ren” på Sicilien. Man krånglar inte till det utan äter gärna råvaran som den är med en smaksatt olja som exempelvis ”sanmoriglio” med citron och färsk oregano. Med minnen från den livliga fiskmarknaden i barockstaden Catania på Siciliens östkust kommer här ett enkelt men gott recept på svärdfisk. Salmoriglion kan användas på andra fisksorter och grillade grönsaker.

4 portioner

 

4 skivor färsk svärdfisk

olivolja till stekning

flingsalt och nymald svartpeppar

Salmoriglio

2 dl olivolja

1 citron

1 kruka färsk oregano

1 nypa salt

Insalata mixta

2 nävar machesallat el annan späd sallat

200 g skivade körsbärstomater

½ tunt skivad rödlök

ev 1 riven morot

 

Börja med salmoriglion. Pressa citronen och blanda med oljan. Hacka oreganon och rör i. Smaka av med lite salt. Låt stå i rumstemperatur minst en halvtimme innan servering. Blanda ingredienserna till salladen och droppa över lite olivolja och citron. Strö på lite flingsalt. Stek eller grilla fisken hastigt, cirka 1-2 minuter på var sida i lite olja. Salta och peppra. Servera med sanmoriglio och ”insalata mixta” bredvid.

 

Spado con salmoriglio from Catania – grilled sword fish cutlets with salmoriglio

Serves 4

Start with the salmoriglio. Mix 1 cup of good olive oil with the juice from 1 lemon. Add 1/2 cup chopped fresh oregano and 1 pinch of sea salt. Set aside in room temperature for half an hour. Brush 4 sword fish cutlets with some olive oil and grill 1-2 minutes on each side over medium heat. Sprinkle with sea salt and fresh pepper. Spoon the salmoriglio over the warm fish and serve with a green salad.