En stor sats tomatsås

Hemgjord tomatsås blir godast på fina plommontomater ur burk. Då får man garanterat de mognaste och smakrikaste tomaterna.

8-10 portioner

1 stor hackad lök

3 hackade vitlöksklyftor

1 finhackad medelstor morot

1/2 dl olivolja

3 msk tomatpuré

3 burkar tomater, helst plommontomater el körsbärstomater

salt och nymalen svartpeppar

1-2 msk socker

1 kruka färsk basilika el oregano

Till servering:

Färsk spaghetti eller tagliatelle, mozzarellaost och gärna lite nyriven parmesanost

 

Fräs det hackade i olivoljan tills de mjuknar. Rör i tomatpurén och låt den fräsa med i en minut. Häll i resten av ingredienserna förutom örterna och låt det sjuda i cirka 25 minuter utan lock. Rör då och då. Justera kryddningen om det behövs. Hacka till sist örterna och rör ner dem. Servera såsen till hemgjord pasta med lite god mozzarellaost och gärna färskriven parmesan.