Svenskt recept följer/Tidigare publicerat i Lantliv

Pistachio Lime Pie

Why not end a nice dinner party with this irresistible Pistachio Lime Pie?

Serves 10-12

Preheat oven to 225°C/435°F. In a food processor with the knife blade attached grind 2 oz of shelled unsalted pistachios in a blender until you get a fine but coarse pistachio meal. Mix with 3 1/2 dl/1 1/2 cup of flour, 125 g/4 1/2 oz of butter cut in cubes and 1 pinch of salt. Run the machine until you have smooth pastry dough. If the dough is to dry add a tablespoon of cold water. Spread the dough in a spring pan and prebake the pie shell for 10-15 minutes until golden. Lower the heat to 200°C/390°F. In a mixing bowl mix the zest and juice from 4 organic limes, 3 eggs, 2 dl/4/5 cups of crème fraiche and 2 dl/4/5 cups sugar. Fill the prebaked pie shell with the lime mixture and bake for about 25-30 minutes until set. Make a meringue by beating 5 egg whites with an electric whisk until they form peaks. Add 1 tsp of lime or lemon juice, 1 1/2 dl/2/3 cups of sugar, a little by little while continuing whisking. The foam should be very stiff and glossy. Spread the meringue over the pie and bake another 10 minutes until the meringue gets some golden colour.

 

PÅ SVENSKA

Pistage-limepaj

En härlig paj med smak av lime, pistage och maräng avslutar en god middag.

10-12 bitar

50 g pistagemandel

3 1/2 dl vetemjöl

125 smör

1 krm salt

Fyllning

3 ägg

2 dl crème fraiche

2 dl strösocker

4 ekologiska lime, skal och saft

Maräng

5 äggvitor

1 ½ dl strösocker

1 tsk pressad lime el citron

 

Sätt ugnen på 225 grader. Kör pistagemandeln i matberedare till grova smulor. Lägg i mjöl, smör och salt och kör till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform, helst med löstagbar kant. Förgrädda pajskalet, ca 10 minuter. Sänk värmen till 200 grader. Vispa samman ingredienserna till fyllningen och häll i det gräddade pajskalet. Grädda pajen i ca 25-30 minuter. Vispa äggvitorna till hårt skum i en absolut ren bunke. Vispa i sockret gradvis tillsammans med citrusjuicen. Vispa till ett hårt skum. Bred marängen över pajen och grädda ytterligare ca 10 minuter. Låt svalna innan servering.