Svenskt recept längre ner

Farm Chicken with Sage, Garlic and Lemon (from our book “Hej fredag”)

A wonderful one-pan-dish that allows you to relax in the sofa with a drink while waiting.

Serves 4

Preheat oven to 225C°/435F°. Clean a large corn fed chicken, at least 1200 g/2 1/2 lb, and path dry. Chop a handful of fresh sage with 3 garlic cloves and 1 msk/1 tbsp of sea salt and the zest from 2 organic bitter oranges, oranges, or lemons to a fine mix. Divide the mix under the chicken skin. Cut the rest of the citrus fruits in large pieces and place inside the chicken. Tie the chicken legs and place it in a large ovenproof dish. Cut 700 g/1 1/2 lb small potatoes and 2 red onions in wedges and place around the bird. Divide 1 organic lemon in two and place on the potatoes. Drizzle generously with olive oil, sea salt and fresh pepper. Place the dish in the oven until golden, about 20 minutes and then
decrease the heat to 125C°/255F° until the bird is ready, about an hour. Clear juice should come out if you cut in the thickest part of the thigh. If you like, you can make a gravy of the pan juices and some white wine and cream. Squeeze the roasted lemon on top and serve with a salad. If the potatoes are not coloured enough simply increase the temperature and roast for a couple of minutes more.

 

PÅ SVENSKA

Ugnsstekt gårdskyckling (från vår bok “Hej fredag”)

En allt-i-ett-rätt som sköter sig själv i ugnen medan du slappar i soffan med en fredagsdrink.

4 portioner

 

1 stor majskyckling, minst 1200 g

Kryddpasta

1 kruka salvia, eller oregano, timjan

2 färska pomeranser, eller apelsiner, citroner

3 vitlöksklyftor

1 msk flingsalt

Dessutom

700 g fast potatis

2 rödlökar

1 ekologisk citron

olivolja

flingsalt och nymald svartpeppar

Till servering

Sallad och/eller gröna grönsaker

 

Sätt ugnen på 225 grader. Skölj kycklingen inuti och utanpå och klappa den torr med hushållspapper. Hacka salviabladen. Tvätta citrusfrukterna och riv skalet från båda. Skala och riv vitlöken. Blanda hackad salvia, citrusskal, vitlök och salt och tryck in det under skinnet på kycklingen så långt in du kan. Skär de rivna citrusfrukterna i grova klyftor och lägg i kycklingen och runtom. Lägg den i en ugnsform. Skär potatisen i kuber, klyfta löken och lägg runtom. Dela citronen och lägg i den. Häll över en skvätt olivolja och salta och peppra igen. Ställ in i ugnen i cirka 20 minuter tills kycklingen fått färg. Sänk värmen till 125 grader och låt den gå klart, cirka en timme till. Stick med en vass kniv i den tjockaste delen av låret, om klar vätska sipprar ur är den färdig. Häll av vätskan och gör gärna en sås på den och en skvätt vin och grädde. Är potatisen blek kan du ställa in formen med den i ugnen på 225 grader en stund. Servera gärna med sallad och gröna grönsaker. Kläm över citronhalvorna på kycklingen vid servering.

 

 

 

 


Leave a Reply