Svenskt recept följer

Today we would like to lighten up your mind with a Brittish signature dish that can be served the most sloppy way, or if you are lucky, it can be the best you had for a long time. Crispy cod, golden chips with a dash of vinegar can be really good if it is made of high quality ingredients and tons of love. Make your own and be sure of what you get. Cheers!

From our book Junk Food på riktigt/Kakao förlag

Fish ‘n Chips

Imagine a an old English pub, an ice cold pint of beer and a crispy fish ‘n chips.

Serves 4

 

Start with a good creamy tartar sauce by mixing 1 cup of good quality mayonnaise such as Hellmann’s with 1 1/2 tbsp of chopped pickled sweet and salty cucumbers, 1 heaped tsp of french mustard, 2 chopped anchovy fillets, 2 heaped tbsp of capers and finally 1 small chopped shallot. 1 pinch of salt and your tartar sauce is ready. Let it rest in the fridge while making your fish.

 

Go on with your batter. Mix 1 cup of flour, 1 pinch of salt, 1 large egg yolk and 1 cup of light beer such as lager. Let it rest while preparing the chips.

 

For the chips you will need 2 lb of potatoes, 4 cups of cooking oil and salt. Cut the potatoes in sticks, about 1/2 inches thick. Rinse in cold water and pat dry with a towel. Heat the oil in a heavy deep pot until 175°C/350°F. Cook the potatoes in batches for a couple of minutes then remove them carefully with a skimmer. Increase the temperature until 200°C/390°F. Cook the chips once again until golden, turning once. Transfer to a plate layed with paper towels to drain. Add some salt.

 

Now cook the fish. You will need 1 1/2-2 lb of fresh cod fillets. Remove skin and any bones. Cut the fillets in thick stripes and cover them in the batter. You can use the same oil as the chips were cooked in but be sure any burned crumbles from the chips are removed. Heat the oil until 175°C/350°F. Cook the fish in batches, turning once until golden, around 3-4 minutes or more depending on the thickness of the fish. Sprinkle on some salt and serve with the chips, tartar sauce and a splash of malt or red vinegar.

 

PÅ SVENSKA

Från vår bok Junk Food på riktigt/Kakao förlag

Fish ’n Chips

Riktigt gjord fish ’n chips är så gott. Tänk dig en inrökt engelsk pub, en kall pint och en krispig fish ’n chips. –Damned good!

4 portioner

 

700 g färsk torskfilé

Frityrsmet

2 dl vetemjöl

1 krm salt

1 äggula

2 dl öl

Tartarsås

2 dl majonnäs, t ex Hellmann’s

1 msk hackad saltgurka

1 tsk fransk senap

2 hackade sardeller

1 msk kapris

1 msk fint hackad schalottenlök

Till servering

Pommes frites

Malt- eller rödvinsvinäger

Salt

 

Pommes frites

Ska man äta pommes så ska man äta hemgjorda. Det här är inget du gör till ett helt gäng för de ska ätas absolut nygjorda. Ät till burgare eller bara som de är men en god majonnäs till.

 

4 portioner

1 kg potatis, 5-6 stora av fast sort

2 liter raps- eller jordnötsolja

salt

 

Börja med att röra ihop tartarsåsen och låt den stå och dra i kylen. Vispa ihop mjöl, salt och äggula och späd med ölen till frityrsmeten och låt vila. Gör pommes fritsen. Skär potatisen i centimetertjocka stavar. Lägg dem i ett durkslag och skölj noga. Torka stavarna med en ren handduk. Häll oljan i en tjockbottnad kastrull och värm till 175 grader. Lägg i potatisstavarna, lite i sänder och fritera ett par minuter. Tag upp dem med en hålslev och låt rinna av. Höj värmen på oljan till 200 grader. Fritera stavarna igen tills de blir gyllene. Låt rinna av och salta. Skölj och torka fisken och skär den i lämpliga bitar. Se till att inga ben finns kvar. Hetta upp oljan igen till 175 grader. Mät med termometer eller lägg i en brödbit, när den snabbt blir gyllene är det klart att fritera. Doppa fiskbitarna i frityrsmeten och fritera några åt gången. Låt rinna av på hushållspapper och salta. Salta och servera genast med tartarsås, pommes, vinäger och salt.