Den här fiffiga grillboken har en hel radda duktiga matjournalister/stylister varit med och gjort. Perfekt nu till sommaren. Och vi lovar, ni får massor med inspiration. Boken fullständigt flödar av vackra bilder och härliga grillrecept. Medarbetare i boken är Liselotte Forslin, Mia Gahne, Jan Gradvall, Bengt-Göran Kronstam, Catharina Lindeberg-Bernhardsson, Tove Nilsson och Mia Öhrn. Foto: Ulrika Ekblom Form: Jonas Larsson. ICA bokförlag.

A smart BBQ-book written by a bunch of food journalists. You get a lot of inspiration from this beautiful book with a lot of pretty photographs and tasty recipes. Made by: Liselotte Forslin, Mia Gahne, Jan Gradvall, Bengt-Göran Kronstam, Catharina Lindeberg-Bernhardsson, Tove Nilsson and Mia Öhrn. Photographer: Ulrika Ekblom. Graphic design: Jonas Larsson. ICA bokförlag.

Sorry, the book is just in Swedish but below you can enjoy a short version of three recipes from our book.

www.adlibris.se

www.bokus.se

utanram

 

 

Grillad souvlaki med flaskfilé, salsiccia och rosmarin / Rosemary skewers with pork loin, salsiccia and grilled orange

Focaccia

Sallad på grillad aubergine, squash, mynta och granatäpple / Warm sallad with eggplant, zucchini, mint and pomegranate

Focaccia 

Gott bröd till allt grillat i sommar.

12 portioner

 

25 g jäst

2 ½ dl vatten, 37 grader

1 tsk salt

1 msk olja

6 dl specialvetemjöl

Topping

250 g kvisttomater

2 kvistar rosmarin

1 dl små svarta oliver

½ dl blonda russin

olivolja och flingsalt

 

Sätt ugnen på 225 grader. Smula jästen i en bunke och häll på vattnet. Rör tills jästen löst sig. Häll i saltet och oljan. Blanda i mjölet och arbeta degen fem minuter på ett bakbord. Lägg tillbaka i bunken och sätt plast över. Låt degen jäsa 30 minuter på dragfri plats. Knåda degen lätt och dela den i två delar. Kavla ut avlånga plattor och tryck tätt med fingret så ett gropigt mönster bildas. Tryck dit tomaterna på ena brödplattan, dela dem om de är stora. Strö över rosmarinblad. Tryck i oliver och russin på den andra. Häll över rikligt med olivolja och strö på ett par nypor flingsalt. Grädda cirka 12 minuter mitt i ugnen.

 

Focaccia 

A tasty bread to lighten up your BBQ dishes.

Serves 12

Preheat your oven to 225 C/435 F. Crumble 25 g/1 oz fresh yeast in a  mixing bowl. Add 1 cup water, 37 C/98,6 F and stir until the yeast is completely dissolved. Add 1 tsp salt and 1 tbsp olive oil. Stir in 2 1/2 cup of strong flour. Turn the dough to a floured surface and knead with your hands for 10 minutes. Put the dough back in the bowl and cover with plastic wrap. Let it rise for 30 minutes. Now, divide the dough into two pieces. Use a rolling pin to flatten them out. With your finger pinch the dought gently in an even pattern. Top with cherry tomatoes, fresh rosemary or black olives and currants. Brush with olive oil, sprinkle with sea salt and bake for 12 minutes until golden.

 

Sallad på grillad aubergine, squash, mynta och granatäpple

Grillade grönsaker är det godaste som finns. Det blir en lätt röksmak som passar utmärkt till grillat kött.

6-8 portioner

 

2 medelstora auberginer

2 medelstora squash

olivolja

150 g fetaost

1 granatäpple

1 liten bukett mynta

3 msk olivolja

1 msk pressad citron

flingsalt och nymald svartpeppar

 

  1. Skär grönsakerna i centimetertjocka skivor på snedden så du får ovala skivor.
  2. Pensla lätt med olja och grilla ett par minuter på var sida så de får fin färg. Lägg i en skål.
  3. Smula över fetaosten och kärnorna från granatäpplet men spar lite till dekoration.
  4. Riv i några blad mynta men spar några hela till dekoration.
  5. Blanda i olivolja, citronsaft och salta och peppra generöst.
  6. Ös upp salladen på ett fint fat och servera ljummet.

Warm salad with eggplant, zucchini, mint and pomegranate

Grilled veggies get a nice smokey flavour.

Serves 6-8

Slice 2 eggplants and 2 zucchinis. Brush with olive oil and grill 2 minutes on each side. Sprinkle with a lot of sea salt and fresh pepper. Arrange the grilled veggies on a nice big platter and crumble a good chunk of feta cheese over. Top with pomegranate seeds and some juice. Garnish with a lot of fresh mint leaves. Mix 3 tbsp of good olive oil with 1 tbsp of lemon juice. Pour over the salad and serve.

 

Grillad souvlaki med fläskfilé, salsiccia och rosmarin

Fläskfilén kan bytas ut mot lammstek eller kyckling. De grillade apelsinerna och fänkålen i salsiccian ger god smak åt fläskköttet.

8 bufféportioner

1 fläskfilé, ca 700-800 g

300 g salsiccia (italiensk rå korv), helst med fänkål

1 squash

1 apelsin

olivolja

flingsalt och nymald svartpeppar

8 grova rosmarinkvistar, alt 8 blötlagda trägrillspett

  1. Skär köttet och korven i små bitar.
  2. Skär squashen i centimetertjocka skivor och sedan i halvor.
  3. Fördela det på rosmarinkvistarna eller grillpinnarnan och pensla lätt med olja. Salta och peppra lätt.
  4. Grilla på varsamt på medelvarm grill så korven hinner bli genomstekt, cirka 6-7 minuter runt om. När köttet fått lite färg kan du lägga spetten ut mot kanterna och fösa undan kolen till mitten samt lägga på locket så blir det indirekt grillning. Skär ett snitt i korven och kontrollera att den är klar.
  5. Dela apelsinen i fyra klyftor och grilla snittytorna. Kläm över saften över spetten när det är klart.

Rosemary skewers with pork loin, salsiccia and grilled orange

It’s cute to serve the food on a rosemary sprig.

Serves 4

Soak 8 sturdy rosemary sprigs, about 8 inches long in water about 30 minutes. (or use wooden skewers) Cut 800 g/28 oz pork loin and 300 g/10 oz salsiccia in chunks. Slice 1 zuccini and arrange pork loin, salsiccia and the zuccini on the rosemary sprigs. Brush with oil and grill 7-8 minutes. Turn the skewers once in awhile. Sprinkle with sea salt and fresh pepper. Cut an orange in 4 wedges and grill quickly. Squeeze the warm orange juice over the skewers when ready.