Svenskt recept följer

Most of us ignore the box in the fridge with forgotten veggies until the fact you really have to clean your fridge. You probably have to waste most of it but if you look more often you can take care of the forgotten surprises which often are hidden there. We took a look in our fridge and found some tired carrots, an almost alive celeriac, a bunch of sad broccoli rabe and some red onions. After some sorting and cleaning we came up with a lovely warm salad, topped with black olives, arugula and crumbled feta. What a treat!

 

De flesta av oss ignorerar den lilla grönsakslådan längst ner i kylen. En vacker dag är det ofrånkomligt att röja i kylen. Tyvärr brukar det mesta åka i soptunnan. Men om du håller lite koll på lådan och inventerar den oftare kan du hitta verkliga överraskningar! Vi kikade in i vår låda och hittade några trötta morötter, en nästan levande rotselleri, en knippa ledsen sparrisbroccoli och några rödlökar. Efter att vi sorterat ut vad som gick att använda fick vi ingredienser till en härlig varm sallad toppad med svarta oliver, rucola och smulad fetaost. Vilken tur!

 

No waste! Forgotten Surpise Salad

A terrific way to use left over veggies you find in your fridge. No waste! As a side dish or served with cooked grains as a light lunch.

Serves 4-6

Preheat the oven to 225C°/435F°. Clean, peel and cut 1 kg/2 lb of root vegetables in equal pieces. If you have some onions peel and cut them in coarse wedges. If you have any other lighter veggies, such as broccoi rabe, green beans, peppers, cut them in pieces and set a side. An orange or lemon is also good to roast, feel free to split one in half if you have some. Place the root veggies, the onions and the orange or lemon halves on a large baking tray in a single layer. If you have any olives you can add them. Drizzle on some good olive oil and toss. Season with sea salt, fresh ground pepper and 1-2 tsp of smoked paprika if you have on hand. Roast in the oven for about 25 minutes until a little browned. If you have any other veggies place them on top the last 5-10 minutes. Let cool a little before transfer to a large serving plate. Squeeze the orange or lemon over the salad and add  a little crumbled feta or blue cheese. Drizzle on some good olive oil and decorate with fresh herbs such as thyme or oregano if you happend to have some.

PÅ SVENSKA

I kylskåpets mörkaste vrår – sallad på rotfrukter och grönt 

Ett utmärkt sätt att ta tillvara på rester i kylen. Passar som sidosallad eller serverad med gryn som en lätt lunch.

4-6 portioner

 

1 kg rotfrukter

1-2 lökar

1 apelsin eller citron

andra grönsaker som t ex sparrisbroccoli, gröna bönor, paprika m m

1 dl svarta kalamataoliver

olivolja

flingsalt och nymald svartpeppar

1-2 tsk rökt paprikapulver (kan uteslutas)

100 g feta- eller ädelost

rucola

färska örter som t ex timjan eller oregano

 

Sätt ugnen på 225 grader. Ansa, skala och skär rotfrukterna i lika stora bitar. Skala och klyfta löken, dela citrusen och skär övriga grönsaker i lämpliga bitar. Lägg rotfrukterna, löken och citrusen (vänta med grönsakerna) i ett lager på en stor plåt tillsammans med oliverna. Droppa över lite olja, salta och peppra väl, krydda med paprikapulvret och blanda runt. Rosta i ugnen cirka 25 minuter. Lägg på de övriga grönsakerna de sista 5-10 minuterna. Låt det svalna en liten stund innan du lägger upp det på ett stort serveringsfat. Pressa över lite av den rostade citrusen och droppa på lite mer olja. Toppa med lite smulad feta- eller ädelost. Dekorera med färska örter om du har, salta lite och servera.