Eggs are so versatile. Fragile but powerful. Try them boiled, fried, poached or baked. Perfect for breakfast, lunch or as a snack. Try our spring recipes which also include a classic egg dessert.

 

Pocherat ägg med sparris / Poached eggs with roasted asparagus

Äggcocotte med mozzarella, parmaskinka och tomat / Egg cocotte – baked eggs with mozzarella, parma ham and cherry tomatoes

Sabayonnekräm med tropisk frukt / Sabayon Cream served with tropical fruit

Mångalen toast / Moonstruck toast

Mångalen toast/ Moonstruck toast

Pocherat ägg med sparris

4 portioner

Enkel men elegant lunchrätt med krämigt ägg och nötig sparris.

 

500 g grön sparris

2 msk olivolja

4 ägg

1/2 msk vitvinsvinäger

flingsalt och nymald svartpeppar

rostat bröd

 

Sätt ugnen på 225 grader. Bryt av den nedersta delen på sparrisen och släng. Lägg sparrisstjälkarna på en plåt och ringla över oljan. Salta och peppra och rosta cirka 8-10 minuter. Sjud vatten i en vid kastrull med vitvinsvinäger. Knäck äggen ett och ett i fyra koppar och häll försiktigt ned dem i sjudande vattnet. Sjud i cirka 3 minuter eller tills äggulan halvstelnat, ta upp med hålslev. Servera genast till den rostade sparrisen med lite flingsalt och nymald svartpeppar. Bjud rostat bröd till.

 

Poached eggs with roasted asparagus

Serves 4

Creamy eggs and nutty asparagus makes the perfekt simple but elegant lunch.

 

Preheat the oven to 225 C/437 F. Discard the dry ends of 500 g/1 pound asparagus by breaking it off with your hands. Place the asparagus on a baking tray and drizzle over 2 tbsp of olive oil, some sea salt and freshly ground black pepper. Roast for app 8-10 minutes. Bring water and 2 tsp vinegar to a boil in a wide shallow pan and reduce it to a simmer. Break 4 eggs into 4 separate cups. Slowly pour the eggs, one by one in the water. Let them simmer for 3 minutes. Carefully lift the eggs from the water with a slotted spoon and let all excess water drain off. Serve immediatly with the roasted asparagus, some sea salt and freshly ground pepper. Offer some crispy toast to soak up the runny egg yolks.

 

 

 

Äggcocotte med mozzarella, parmaskinka och tomat

4 portioner

Perfekt för söndagsbrunchen eller som lättare lunch med rostat bröd till.

 

 

4 skivor parmaskinka

1 klump mozzarella

12 små kvisttomater

4 ägg

4 msk riven lagrad ost

 

basilikablad

lite flingsalt och nymald svartpeppar

Till servering

Rostat bröd

 

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj fyra låga portionsugnsformar. Fördela skinka, mozzarella och kvisttomater i formarna. Knäck ett ägg i varje form och toppa med lite riven ost. Salta och peppra. Ställ in i mitten av ugnen 10 minuter. Garnera med basilikablad. Ät med rostat bröd och smör.

 

Egg cocotte – baked eggs with mozzarella, Parma ham and cherry tomatoes

Serves 4

Lovely for a Sunday brunch or a light lunch accompanied by some toast.

 

Preheat the oven to 200 C/392 F. Butter 4 ramekins. Divide 4 slices of Parma ham, 1 mozzarella ball and 12 cherry tomatoes in the ramekins. Crack one egg in each ramekin. Sprinkle with a little shredded mature cheese such as cheddar. Sprinkle on some sea salt and freshly ground black pepper. Bake for 10 minutes. Garnish with fresh basil leaves. Serve with butter and toast.

 

Sabayonnekräm med tropisk frukt

4 portioner

Söt äggkräm som kan serveras till frukt eller bär. Perfekt vårdessert.

 

3 äggulor

1 dl strösocker

½ dl ljust sött dessertvin, typ vin santo

Till servering

Exotisk frukt i bitar, t ex kiwi, physalis, sharonfrukt

 

Lägg äggulor, socker och dessertvin i en stor rostfri bunke som passar över en kastrull.

Koka upp vatten i kastrullen och ställ bunken ovanpå. Sänk värmen och vispa kraftigt, helst med elvisp till en ljus slät kräm. Låt kallna. Servera till bär eller frukt i bitar.

 

Sabayon Cream served with tropical fruit

Serves 4

A light and sweet egg- and wine cream is served with seasonal fruits like physalis, kiwi and sharon. A perfect spring dessert.

 

Place a heatproof bowl over a pan with boiling water. Place 3 egg yolks, 85 g (app. 3 oz) granulated sugar and 50 ml (app. little less than 2 fl oz) sweet white dessert wine such as Vin Santo into a heatproof bowl that fits over a pan. Beat constantly with an electric whisk until the content forms a fluffy cream. Let cool. Divide into four small serving dishes and garnish with fruits of your choice.

 

Mångalen toast

4 portioner

Matminne från filmen Mångalen med Cher där hon steker ägg i bröd. Söndagsfrukost med bacon och svart kaffe. Här krävs stålmage.

 

4 skivor vitt bröd av god kvalitet, surdeg eller brioche

2 msk smör

4 små ägg

flingsalt och chiliflagor

Till servering

Stekt bacon

 

Ta ut ett hål ur varje brödskiva med till exempel ett litet glas som mäter cirka 5 centimeter. Hetta upp hälften av smöret och bryn ena sidan på brödskivorna, två åt gången på medelvärme. Vänd och knack äggen i hålen. Stek på medelvärme cirka 2 minuter. Salta och strö över lite chiliflagor. Servera med bacon.

 

Moonstruck toast

Serves 4

Remember Cher cooking toast with an egg in “Moonstruck”? This is a powerful breakfast. Nothing for wimps.

 

Cut a circle with a little glass in four slices of bread preferably sour dough or brioche so it forms 4 nice wholes. Fry one side of the bread in a little butter over medium heat. Turn the bread and crack the egg in the hole. Fry another couple of minutes and sprinkle with some sea salt and chilli flakes. Serve with crispy bacon and black coffee.