Svenskt recept längre ner

Tidigare publicerat i Lantliv.

 

French Lemon Tarte

Sweet and tart at the same time. A classic dessert from France.

Serves 8-10

 

Pastry

4 ½ oz butter in cubes

1 1/3 cup flour

1 tbsp confectioners sugar

1 pinch of salt

1 egg yolk

1 tbsp ice cold water

Filling

3 ½ oz butter

1 ¾ cup confectioners sugar

3 eggs

juice and zest from 2 organic lemons

Decoration

Confectioners sugar

Pastry: 
Cream the butter, the flour and the confectioners sugar together. Mix in the salt, the egg yolk and the ice cold water well to a paste. Lightly, knead for a few seconds and form into a disk and rest in the fridge for 30 minutes. Pre-heat the oven 200°C/390 F°.

Roll out the pastrydough with a rolling pin into a shallow spring form. Prick the base with a fork and then prebake 10 minutes.

Filling: Melt the butter. Pour it into a large mixing bowl and add the confectioners sugar and mix well with an electric whisk until fluffy. Add the eggs, lemon juice and zest and mix gently until well combined. Carefully pour the filling into the prebaked pastry and bake for about 30 minutes until the filling is set. Let the tart cool completely before serving. Then dust with confectioners sugar.

 

PÅ SVENSKA

Fransk citronpaj

Söt och sur på samma gång. En fransk klassisk dessert.

8-10 portioner

Pajskal

125 g smör i kuber

3 dl vetemjöl

1 msk florsocker

1 krm salt

1 äggula

1 msk kallt vatten

Fyllning

100 g smör

2 dl florsocker

3 ägg

saft och rivet skal från 2 ekologiska citroner

Till dekoration

florsocker

 

Pajdeg: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg smör, mjöl, florsocker och salt i en matberedare. Kör till en smulig deg eller nyp ihop för hand.  Tillsätt äggula och vatten och blanda till en smidig deg. Platta ihop och linda in degen i plastfolie och lägg i kylen i cirka 30 minuter. Kavla ut degen på mjölat bakbord och klä en låg pajform. Nagga degen med en gaffel och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.

Fyllning: Smält smöret. Häll det i en skål och tillsätt florsocker och vispa med elvsisp så det blir fluffigt. Tillsätt äggen och vispa ihop. Lägg i citronskal och häll i saften. Vispa till en solgul kräm. Häll den det förgräddade pajskalet och grädda cirka 35 minuter tills krämen stannat. Låt pajen svalna innan du siktar över lite florsocker.