Svenskt recept längre ner

Fresh Onion Tarte with Feta 

Cook the onions in honey and bake it in a pastry dough. You can even use winter onion for this dish. Perfect lunch! The recipe contains two Swedish products. Kesella which is a curd and a mix of liquid butter and rapeseed oil. Use regular butter if you want. You probably can find something similar to Kesella. This makes the pastry dough more flexible and it doesn’t crack so easily.

Serves 4-6

Prehat oven to 225C°/435 F°. In a food processor mix 1,3 cups of flour with 1/4 cup of a mix of liquid butter and rapeseedoil or cubed butter. Add 9 oz of curd (a smoother type of cottage cheese, 10% fat) and 1 pinch of salt. Process until a smooth elastic dough. Cover in plastic wrap and chill for 15 minutes. Meanwhile peel 10 small red fresh onions or 4-5 red winter onions if normal sized. If using fresh with the green stems intact you can also use those. Cut in rough pieces and cook in 2 tbsp of butter on low heat for 5 minutes. Then add 2 tbsp of honey and 1/4 cup of white wine and simmer for 15 minutes until soft. Add salt and freshly ground pepper to taste and 1 tbsp of fresh chopped thyme (or 1 tsp dried). Let cool. Chop 5 oz of feta and carefully mix with the onions. Add 1/3 cup of kalamata olives. Roll out the dough until a thin circle on a parchment paper. Transfer the dough and the parchment paper to a oven tray. Place the onion mix in a pile in the center of the dough. Fold the remaining dough halvway up as pictured. Brush with eggwash and bake for about 20 minutes until the dough is golden.

 

PÅ SVENSKA

Knipplökstarte med feta

Bräsera löken i honung och baka in i ett pajskal. Självklart passar vinterlök lika bra i den här pajen. Då räcker det med 4-5 normalstora. Perfekt lunch!

4-6 portioner

 

Pajdeg

3 dl vetemjöl

1/2 dl flytande smör-rapsolja

1 burk Kesella, 250 g (10%)

1 krm salt

1 ägg till pensling

Fyllning

10 knipplökar med blast, röda eller vita

2 msk smör eller olivolja

1 dl vitt vin

2 msk flytande honung

150 g fetaost

1 dl kalamataoliver

1 tsk torkad eller 1 msk färsk hackad timjan + mer till dekoration

flingsalt och nymald svartpeppar

 

Sätt ugnen på 225 grader. Kör mjöl och smör-rapsolja i en matberedare eller blanda ihop för hand. Blanda i kesellan och saltet och kör till en smidig deg. Lägg den i plast och låt den vila i kylen 15 minuter. Skär löken i grova bitar, även blasten. Stek dem mjuka på låg värme i smör eller olja cirka fem minuter. Häll i vin och honung och låt löken sakta bräsera i cirka 15 minuter tills den blir mjuk men inte lös. Salta, peppra och krydda med timjan. Låt svalna. Tärna fetaosten och blanda i tillsammans med oliverna. Kavla ut degen från mitten på ett bakplåtspapper och ut åt kanterna tills du får en rund cirkel. Lägg fyllningen mitt på och vik upp kanterna runt om. Pensla degkanterna med uppvispat ägg. Grädda i cirka 20 minuter tills degen fått fin färg. Garnera med färsk timjan.


Leave a Reply