Recipe will follow in English

 

Gammeldags blåbärskaka

Ett barndomsminne från sommarstugan när mamma hade plockat blåbär. Hon svängde lätt ihop blåbärskaka till oss barn som vi glatt mumsade i oss. Jag gjorde även en variant med björnbär, det blir också gott. Ätes ljumma till ett glas kallt mjölk.

6 stycken

 

75 g smör

2 ½ dl mjölk

25 g jäst (1/2 paket)

½ dl strösocker

1 krm salt

1 tsk lätt stötta kardemummakärnor

ca 7 dl vetemjöl

Fyllning

300 g blåbär

ca 1 dl strösocker

1 ägg till pensling

lite råsocker till dekoration

 

Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37°. Smula jästen i en degbunke. Rör i mjölken tills jästen löst sig. Blanda i socker, salt och kardemumma. Häll i mjölet lite i sänder och arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa i 30 minuter under bakduk. Knåda degen lätt och dela den i 6 lika stora delar. Kavla ut varje del till en cirkel som är ca 20 cm i diameter. Lägg ca 3 msk blåbär i mitten och strö över ca 1 msk socker. Vik upp kanterna men lämna öppet för bären. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Pensla  kanterna och strö över lite råsocker. Grädda i ca 10-12 minuter tills degen fått fin färg.

 

IN ENGLISH

Old Fashion Blueberry Pastries

This pastry is a memory from my childhood. My Mum use to make them at our summer cabin. Try those hearty goodies with a glass of cold milk. I also made some with blackberries that turned out really good. This recipe calls for Swedish fresh yeast. I am not sure if your yeast is the same where you live.

6 pastries

Melt 2 ½ oz of butter in a saucepan. Add 1 cup of milk and heat until lukewarm (110-115°F). Crumble 1 oz of fresh yeast in a mixing bowl and pour in the milk mixture. Stir until the yeast disolves. Add 3 tbsp of sugar, 1 pinch of salt and 1 tsp of ground cardamom. Stir until combined. Now add 2 and ¾ cup of flour. Knead for about 10 minutes by hand or 5 minutes if using a food processor. Let the dough rise in the bowl for about 30 minutes under a clean kitchen towel. Knead the dough gently and divide it into 6 pieces. Use a rolling pin to create 6 rounds at a size of a saucer. Divide 3 tbsp of fresh blueberries in the middle of each round and sprinkle about 1 tbsp of sugar on the berries. Fold the edges over to make a pie rim. Let it rise for 30 minutes. Brush the rim with egg wash and sprinkle on some sugar. Bake at 225°C/440°F for about 10-12 minutes until golden.