ENGLISH RECIPE WILL FOLLOW

Gräddkokt savoykål med honungsstekt bacon

Savoykål är min favoritkål. Lättarbetad, god, tålig och vacker. Lite mjukare och elegantare än sina andra kålkompisar. Rik på A- och C-vitamin samt järn och kalcium. Den passar både som varmt tillbehör, i soppa och sallad och håller ihop bra vid tillagning. Den här grädd- och vinkokta kålen är god till strimlat bacon med lite honung.

4 portioner

1 savoykålshuvud, 700 g

1 skivat äpple

1 msk smör

2 dl vitt vin

3 dl vispgrädde

1 msk koncentrerad kycklingfond

2 krm dillfrö

1 dl riven lagrad ost

salt och nymald vitpeppar

Till servering

300 g bacon

1 msk flytande honung

 

Skär kålhuvudet i halvor och skär bort rotstocken. Skär kålen i åtta klyftor. Hetta upp smöret och fräs kål och äppelskivor lätt. Häll på vin, grädde, fond samt dillfrön. Låt det sjuda ca 10-15 minuter. Kålen ska vara mjuk men fortfarande spänstig. Smaka av med salt och peppar. Rör i osten och låt den smälta. Strimla baconet. Hetta upp en panna och stek det utan fett så det blir knaprigt. Häll på honungen och rör om. Låt det rinna av på hushållspapper och servera på kålen.

 

IN ENGLISH

Creamed Savoy Cabbage with Honey Bacon

One of my favourite cabbage is Savoy Cabbage. It is elegant and crispy, perfect creamed in white wine and cream served with sweet and salty bacon.

Serves 4

Core and divide a big savoy cabbage in 8 wedges. Slice 1 big apple in thin slices. Cook the cabbage in a little butter in a frying pan a couple of minutes on each side. Set aside. Also cook the apple slices very quick. Transfer the cabbage and the apple slices to a deep pan and add 3/4 cup of white wine, 1 1/3 cup of heavy cream and 1 tbsp of concentrated chicken stock and 1/2 tsp of dill seed. Let it simmer for 10-15 minutes until the cabbage is almost cooked but still a little crispy. Add 1/4 cup of grated mature cheese. Salt and pepper to taste. Cut 10 oz of bacon in tiny pieces and fry until crisp. Pour some runny honey over and shake the pan. Serve along the creamed cabbage.


2 Responses to “Gräddkokt savoykål med honungsstekt sidfläsk – Creamed Savoy Cabbage with Honey Bacon”

  1. leparfait

    Du måste bara testa savoykålen med honungsstekt sidfläsk. Jag är galen i kål. Just nu är det svartkål som gäller. Mums!

Leave a Reply