Svenskt recept längre ner

Recently we went on trip to Naples and Amalfi Coast in Italy. You are sure gonna see more of our work from there later on on the blog. But first something very seasonal – granita! Nothing can be more refreshing than an icy, slushy granita to sip and slurp on a hot summers day. The best thing is you don’t need an ice cream machine to make this delicious refresher just a freezer. We had granita from an outdoor bar in the center of Naples on a day too hot to be in the city and also during one of our stops going down the Amalfi Coast. At a view point with a gorgeous view we thought we saw a mirage when this cute food truck showed up selling lemon and orange granita directly from the truck. What a blessing!

 

Vi var nyligen på en resa till Neapel och Amalfikusten i Italien. Du kommer senare få ser mer av vårt jobb från resan här på bloggen men först något väldigt säsongsbetonat – granita! Inget kan vara mer uppfriskande än en isig, slushig granita att slurpa i sig en het sommardag. Det bästa är att du inte behöver någon glassmaskin, bara en frys för att göra den här härliga förfriskningen. Vi köpte granita på en utebar i centrala Neapel när det var alldeles för hett för att vara i en storstad och på en utsiktsplats med fantastisk vy när vi reste längs Amalfikusten. Vi trodde vi såg en hägring när en söt liten food truck dök upp och sålde citron- och apelsingrantia direkt från bilen. Vilken lycka!

 

Lemon Granita from Naples

Prefreeze the glasses you will serve the granita in. Looks pretty and it stays cool longer. If you like you can add 2-3 tablespoons of chopped fresh mint to the lemon mixture before freezing.

Serves 4-6

In a wide sauce pan combine 3 dl/1 1/4 cup water, 2 dl/3/4 cups of sugarLet it simmer without lid for about 5 minutes until a syrupy consistence. Let cool completely. Add the juice from 3 organic lemons. Pour the mixture in a shallow dish, scraping the granita with a spoon every 30 minutes until frosty. Total time in freezer is 2-3 hours. Serve in frozen glasses.

Prefer Orange Granita? Squeeze 3 organic oranges but go easy on the syrup. Make a little less, about 1 cup water and 1/2 cup sugar will work better since oranges allready are sweet.

 

PÅ SVENSKA

 

Citrongranita från Neapel 

Frys gärna glasen du ska servera ur. Det ser fint ut och granitan håller sig isig längre. Om du vill kan du tillsätt lite hackad mynta till citronblandningen innan du fryser den.

4-6 portioner

3 dl vatten

2 dl strösocker

3 ekologiska citroner

Föredrar du apelsingranita? Pressa tre ekologiska apelsiner och blanda med lite mindre sats sockerlag. Cirka 2 1/2 dl vatten och 1 1/4 socker blir lagom till de redan söta apelsinerna.

 


Leave a Reply