Vi skrev tidigare om Liselottes kokboksresa hem till Maria Montazami i Kalifornien. I samband med det lottade vi ut tre böcker. Grattis Anna, Ulrika och Malin. Vi bjuder på två recept ur boken som passar utmärkt till det du ska grilla i helgen.

Yoghurt- och gurkdipp

 Photo Roland Persson

Sallad Shirazi

Sallad Shirazi – persisk tomat- och gurksallad

En färglad sallad blir alla glada av.

6 portioner
3 tomater, fint tärnade
1 gurka, fint tärnad
5 salladslökar, fint strimlade
3 msk pressad lime eller citron
3 msk olivolja
1 msk torkad eller 1 msk färsk mynta, hackad
salt och nymald svartpeppar

Blanda alla grönsaker i en skål. Rör samman pressad saft av lime eller citron samt olja. Blanda det med grönsakerna och strö över mynta. Rör försiktigt så att allt blandas runt ordentligt, smaka av med salt och peppar.

 

Salad Shirazi

A Persian chopped salad which goes well with grilled meat.

Serves 6

Chop 3 ripe tomatoes, 1 cucumber, 5 spring onions. Mix the vegetables with 3 tbsp lime- or lemon juice, 3 tbsp olive oil and 1 tbsp dried or fresh chopped mint. Season with salt and pepper to taste.

 

Yogurt- och gurkdipp
En svalkande sås som passar utmärkt som dipp till pitabröd, hemgjord kebab eller grillat kött.

6 portioner

5 dl turkisk yoghurt
1 gurka, hackad

4 salladslökar, strimlade

1 msk färsk mynta, hackad, alt 1 tsk torkad
2 msk dill, hackad
3 msk valnötter, grovhackade (kan uteslutas)
1 tsk salt
1/4 tsk nymalen svartpeppar

Dekorera med:
1/2 tsk torkad mynta, alt 1 tsk färsk mynta, hackad
2 msk torkade smulade rosenblad (kan uteslutas)

 

Blanda yoghurten med de övriga ingredienserna i en skål.

Smaka av med salt och peppar. Strö över mynta och rosenblad.

 

Yoghurt and cucumber dip

Wonderful served with pita bread as a dip or as an accompaniment to grilled homemade kebab or meat.

Serves 6

Mix 2 cups greek yoghurt, 10 % fat with 1 chopped cucumber, 4 spring onions, 1 tbsp of dried or fresh chopped mint, 2 tbsp of fresh chopped dill and 3 tbsp of chopped walnuts. Season with salt and pepper to taste. Garnish with fresh mint and some dried crumbled rose petals.