Vi säger grattis till Daniel Räms från Räms Mat och Gastronomi i Stockholm som vann första semifinalen i Årets Kock 2013 som gick av stapeln i Uppsala idag.

Det var fjärde gången Daniel vunnit semifinalen i Årets Kock. Med sin rätt Kryddstekt rådjur från Sörmland med säsongens svamp, gruyère fylld med marmelad på Åkeröäpplen och pumpa från Gotland kammade han hem vinnarplatsen med motiveringen “En vinnarrätt som karaktäriseras av harmoniska smaker och stor omsorg om huvudråvaran. Riktig matlagning helt enkelt!” Låter lovande tycker vi och håller tummarna för Daniel hela vägen ut.

150 tävlingsugna kockar hade skickat in sitt bidrag till juryn. Av dessa har juryn som består av Sveriges namnkunnigaste kockar, valt ut 24 stycken varav 12 tävlade i semifinalen idag och de resterande 12 i Jönköping den 20 november. De två som vinner semifinalerna går vidare till finalen i Årets Kock den 8 november. Ytterligare åtta kockar går vidare på poäng till Sista chansen i Göteborg den 28 november där de tävlar om de återstående fyra finalplatserna. Totalt är det sex kockar som tävlar i finalen. Lokalt och ursprungsmärkt verkar vara ledorden i de tävlandes recept.

Vi är förstås väldigt stolta över att första semifinalen gick av stapeln i Le Parfaits hemmaort Uppsala.

 

Dessa 12 tävlade i Uppsala idag och här är deras tävlingsrätter:

Jimmi Eriksson, Pontus Group, Stockholm: 
Skärgårdskalvrygg med lardo och som korv serveras med gratinerad potatispuré, lökar och värmdölingon samt ölsky.

Richard Poland, Och himlen därtill, Stockholm: 
Blodduva bakad i tall och havre, blodkorv med krispigt äpple, palsternacka x3, lökar på tallkvistar, duvsky med svampkaraktär samt enbärsmyltade hjortron.

Anders Dahl, Hufvudsta Gård Mat och Möten, Solna: 
Kyckling från Hagby gård med betor, morot och kål.

Johan Backeus, restaurang Lux, Stockholm: 
Spishalstrad gös från Mälaren med fänkål, syltad tomat och lake samt inkokt havskäfta och forellrom.

Bosse Johansson, Thoresta Herrgård, Bro: 
Kål 3.0 2012 – Kålsoppa och kålpudding på kalv från Upplandsbondens, lagat på smör från Löfsta gårdsmejeri.

Daniel Räms, Räms Mat & Gastronomi, Stockholm: 
Kryddstekt rådjur från Sörmland med säsongens svamp, gruyère fylld med marmelad på Åkeröäpplen och pumpa från Gotland.

Robert Hedman, Görvälns slott, Järfälla: 
Kryddstekt svensk dovhjortsrygg och skuren korv smaksatt med Himmelsraften.

Andreas Filipsson Printz, Cloud Nine Food & Cocktails, Stockholm:
Kyndelfylld kaninrulle, korv på kaninlår och bovete. Svenska höstsmaker med svamp, färska tranbär och sherrysås.

Johan Laiti, Hemmagastronomi Matstudio, Luleå: 
Renlav.

Mikael Svensson, restaurang Eik Savoy, Oslo: 
Grillad ytterfilé av dovhjort från Svanöya serveras med brynt ekologisk grädde, dillinfuserat höstäpple, rostad havre och lök på två vis samt dillsmör.

Markus Westh, Griffins Steakhouse, Stockholm: 
Variation på kanin från Vreta kaningård serveras med gula morötter, rostade hasselnötter, äpple och mörk buljong.

Patrik Jonsson, Hufvudsta Gård Mat och Möten, Solna:
”Viltrubbad” älg med kål, äpple, lök och svamp.

 

Årets Kock är det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning och Sveriges mest prestigefyllda matlagningstävling. Tävlingen ägs av branschorganisationen Svensk Mjölk och grundades för snart 30 år sedan av Svensk Mjölk i samarbete med Gastronomiska akademien.