Recipe will follow in English

Grekiska vita bönor med tomat, kanel och citron

Ett ljuvligt tillbehör till allt grillat kött eller kyckling i sommar. Speciellt till lamm. Gör gärna bönorna en dag i förväg så smakerna hinner utvecklas.

 

4-6 portioner

½ dl olivolja

1 stor gul lök

4 vitlöksklyftor

3 lagerblad

1 kanelstång

1 citronskalstrimla

1 dl vitt vin

1 kg krossade tomater

2 burkar stora vita bönor, alt hemkokade

salt, nymald svartpeppar och lite honung

 

Hacka löken och skiva vitlöken. Hetta upp oljan i en stor gryta, gärna av järn. Lägg i lök, vitlök, lagerblad och kanel och låt det fräsa på medelvärme utan att ta färg, cirka 3-4 minuter. Tillsätt citronskalstrimlan, vinet, tomaterna och låt det sjuda cirka 10-15 minuter utan lock tills det blir lite tjockt. Häll av och skölj bönorna om du använder burkbönor. Tillsätt det och låt allt bli varmt. Smaka av med salt, peppar och en sked honung.

 

IN ENGLISH

Greek White Beans

A lovely side dish to grilled meat such as lamb. Make it a day before serving to enhance the flavours.

Serves 4-6

In a big iron casserole gently cook 1 chopped onion, 4 chopped garlic cloves, 3 bay leaves and 1 cinnamon stick without burning. Add a pice of lemon rind, 1/4 cup of white wine, 2 lb of canned crushed tomatoes and let it simmer without lid for 10-15 minutes. Add 1 1/2 lb of cooked (home made or canned) white butter beans and reheat. Add salt, fresh pepper and a spoon of honey to taste.

 


Leave a Reply