En sallad med nygrillade sardiner som avnjuts på en strand vid Medelhavet – det är fest! Återskapa känslan hemma. Här har jag självklart använt färsk strömming.

4-6 portioner

 

150 g blandade blad

700 g rensade strömmingsfiléer

olivolja

flingsalt och nymalen svartpeppar

2 stora tomater

100 g svarta oliver med kärna, av god kvalitet

 

Citronette:

1 citron

1 dl olivolja

salt och nymalen peppar

 

Börja med dressingen. Tvätta citronen väl i varmt vatten. Riv skalet fint och pressa ur saften. Vispa ihop den med oljan och smaka av med salt och peppar.

Skölj och torka sallaten. Pensla strömmingsfiléerna lätt med olja och salta och peppra runtom. Grilla dem på fin glöd med skinnsidan ner i ca 1-2 minuter. Vänd fisken och grilla andra sidan cirka 1 minut. Dela tomaterna i kvartar. Pensla dom lätt med olja och grilla runtom så dom får färg. Arrangera sallatsbladen på ett stort fat och lägg den grillade strömmingen och tomaterna ovanpå. Dekorera med oliver, skeda över citronette och salta och peppra.