Svenskt recept längre ner

HORS D’ OEUVRE’S

Duck Mousse on Brioche

A luxury hors d’oeuvre with ducks liver mousse. Perfect with a glass of chilled champagne.

You can buy ready made brioche but it’s very easy to bake your own. Left overs is perfect for breakfast. You need a small muffin tin and paper cups.

Serves 4-6

 

Brioche

28 mini or 14 regular

Crumble 25 g/1 oz of fresh yeast in a food processor and add 3 tbsp of cold water. Process until the yeast is dissolved. Add 2 tsp of granulated sugar, 1 pinch of salt and 3 eggs and run the machine again until well blended. Now, add 5 dl/2 cups of white flour, a little by little while the food processor is running. Cut 125 g/4 ½ oz of smooth butter in cubes and add one at the time while processing until a very sticky dough. Divide the dough with floured hands into 28 or 14 small pieces. Roll into balls an place in a muffin tin folded with paper cups. Let rise for 1 hour under a tea towel. Heat oven to 225C°/435F°. Brush the brioches with egg wash and bake in lower part in the oven for 15 minutes until golden.

Slice 3-4 brioche into 12 slices and toast. Cut 2 fresh figs into 12 wedges. If you can’t get hold of fresh figs use apples instead. Divide 100 g/4 oz of duck liver mousse on the brioche slices. Top with figs and drizzle on some good balsamic glaze just before serving.

 

PÅ SVENSKA

TILLTUGG

Ankmousse på briochesnittar

Lyxigt drinktilltugg till ett glas champagne. De broiocher som blir över kan du äta till frukost dagen efter. Alternativ till briochen är rostade brödsnittar.

12 stycken

 

Brioche

Cirka 28 mini eller 14 större

25 g jäst

3 msk kallt vatten

2 tsk strösocker

1 krm salt

3 ägg

5 dl vetemjöl

125 g rumsvarmt smör

1 uppvispat ägg till pensling

Dessutom

1 minimuffinspanna med små pappersformar

Till snittarna

100 g ankmousse från icke tvångsmatade ankor

2 färska fikon, klyftade

krämig balsamico (så kallad crema di balsamico eller balsmicoglaze)

 

  1. Smula jästen i en matberedare. Smöra eller ställ pappersformar i formen. (eller använd bara formar)
  2. Häll i vatten och kör så jästen löser sig.
  3. Tillsätt strösocker, salt och ägg och fortsätt köra.
  4. Häll i mjölet lite i sänder och kör tills det blandas. Skär smöret i tunna skivor och tillsätt det medan maskinen går. Degen ska bli mycket kladdig. Kör bara så allt är blandat.
  5. Tag upp degen med mjölade händer och dela den i små bitar. Rulla små bollar av bitarna. Lägg dem i en muffinspanna eller små pappersformar. Låt jäsa under bakduk i en timme.
  6. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla briocherna med uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 15 minuter. Låt svalna.
  7. Dela några av briocherna i 12 centimetertjocka skivor och rosta eller grilla i grillpanna.
  8. Fördela lite ankmousse på och garnera med en fikonklyfta och lite krämig balsamico.