Svenskt recept följer

Kale is high fashion! During a food conference in New York this early spring kale was the main character. Everybody talked about kale. No wonder, it’s so delicious, healhty and useful in many dishes. This week we focus on kale. There are more recipes to look forward to.

Grönkål är inte längre bara krussidullet runt julskinkan. Numera är grönkål hur trendigt som helst. På en matkonferens i New York i våras tisslades och tasslades det om “kale” överallt. Inte undra på, det är supernyttigt, fantastiskt gott och väldigt lätt att variera. I dagarna följer några av våra grönkålsfavoriter. Håll utkik för fler goda recept som kommer.

 

Kale Pesto

Wonderful for pasta dishes, chicken or as a spread for Italian sandwiches.

Add 4 cups of shredded kale to a food processor along with ¼ cup of hazelnuts. ¼ cup of strong  mature grated cheese, ¼ cup of olive oil, 1 pinch of chili flakes, 1 tsp grated lemon zest and 2 grated garlic cloves. Process to a smooth pesto. You may want to add some water to get the right consistency. Add salt and pepper to taste.

 

Grönkålspesto

Gott till pasta, på kyckling och på smörgåsar med mycket grönsaker och italienska charkuterier.

 

80 g, 1 liter strimlad grönkål

1 dl hasselnötskärnor eller sötmandel

1 dl lagrad riven ost, t ex västerbottens

1 dl olivolja

1 krm chiliflagor

1 tsk rivet citronskal

1 stor riven vitlöksklyfta

salt och nymald svartpeppar

ev lite vatten till spädning

 

Kör grönkål, hasselnötter och ost i ett matberedare tillsammans med olivoljan till en slät pesto. Lägg i chiliflagor, citronskal och vitlök. Späd eventuellt med lite vatten. Smaka av med salt och peppar.

 


Leave a Reply