Svenskt recept följer

Kale Pizza

A lovely saltiness from the anchovies, sweetness from the sultanas and a nutty taste from the roasted kale makes this pizza a real hit.

Serves 4

In a food processor add 25 g/1 oz fresh crumbled fresh yeast. Add ¾ cup luke warm water, 37°C/98°F. Process until the yeast is dissolved. Add 1 tsp salt and 2 tbsp of olive oil. Add 2 1/4 cups of strong flour and beat 15 minutes or 25 minutes by hand. Cover and let rise 30 minutes. Divide the dough into 2 or 4 pieces and roll into thin pizza rounds. Crumble 1 mozzarella ball and ¾ cups of strong mature grated cheese over the dough. Add 2 cups of shreddes kale, 12 anchovies, ¼ cup of capers and a pinch of chili flakes. Bake at 225°C/437°F. Sprinkle on 2 tbsp of sultanas and salt and pepper to taste. Drizzle on some good olive oil and serve in wedges.

 

Grönkålspizza med sardeller och gula russin

Underbar sälta av sardeller, sötma från russinen och nötig smak av grönkålen får du av den här fina pizzan.

4 portioner

 

25 g jäst

2 dl vatten, 37°

1 tsk salt

2 msk olivolja

6 dl starkt vetemjöl, t ex manitoba cream

1 klump buffelmozzarella, 125 g

2 dl riven lagrad ost

6 grönkålskvistar, sköljda

12 sardellfiléer

1 dl cocktailkapris

2 krm chiliflagor

2 msk gula russin

salt och nymald svartpeppar

olivolja

 

Smula jäsen i en bunke till en köksassistent. Häll i vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt och olivolja. Häll i mjölet, lite i sänder medan maskinen går. Arbeta degen kraftigt, cirka 15 minuter eller cirka 25 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter till dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader. Dela degen i två eller fyra delar och kavla ut tunna rundlar. Smula över buffelmozzarella och lagrad ost. Riv bort bladen på grönkålen och släng mittsträngen. Riv bladen i mindre bitar. Lägg det på pizzabottnarna. Fördela sardeller och kapris över och strö på chiliflagor. Grädda cirka 15 minuter tills bottnarna fått lite färg i kanterna. Strö över russinen. Salta och peppar och droppa över lite olivolja.


One Response to “It’s all about Kale – Alla pratar om grönkål / Kale Pizza – Grönkålspizza”

Leave a Reply