Svenskt recept längre ner

Famous Swedish country singer Jill Johnson’s best recipe on tortilla soup from the cookbook Country Cooking med Jill Johnson i Nashville/Massolit förlag. We loved to work with Jill, she is not only a talented singer, she is a great cook too. You got to try the soup!

 

Tortilla Soup

A hearty warming soup to be served with a giant pile of tortilla strips.

Serves 4-6

Cook 1 chopped red onion, 2 garlic cloves, 1 small red pepper, 2 selleri stalks and 1 chili in a little olive oil in a large pot with 1 tsp of cumin without burning. Add 1 lb of passata (fine crushed tomatoes) and 1 cup of chicken stock. Give it a boil and add 1/2 cup of corn kernels. Add a pinch of sugar and salt and pepper to taste. Serve with tortilla strips, sliced avocado, cooked chicken meat, cilantro and lime. To make tortilla strips simply slice soft tortillas into strips and cook in rapeseed oil until golden. Drain on papertowels and sprinkle over some salt.

 

PÅ SVENSKA

Jill Johnsons bästa recept på tortillasoppa från boken Country Cooking med Jill Johnson i Nashville/Massolit förlag. Vi älskade att jobba med Jill. Hon är inte bara en fantastisk sångerska utan en bra kock också. Du måste bara prova soppan!

Tortillasoup

Ladda gärna upp med en gigantisk hög med tortillastrips att lägga i soppan.

4-6 portioner

 

1 rödlök

2 vitlöksklyftor

1 liten röd paprika

2 selleristjälkar

1 urkärnad chili

3 msk olivolja

1 tsk mald spiskummin

500 g passerade tomater

3 dl hönsbuljong

1 dl majskorn

salt, nymald svartpeppar och en nypa socker

Till servering

Tortillastrips, se recept nedan

1 avokado

200 g stekt kycklingkött i bitar, färdigrillad eller t ex kycklingfilé

riven cheddarost

färsk koriander

limeklyftor

 

Skala och hacka rödlöken och vitlöken. Hacka paprikan och skär sellerin i tunna skivor tvärsöver. Hacka chilin. Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs grönsakerna tillsammans med spiskummin cirka 4-5 minuter utan att de tar färg. Häll i tomater och buljong och låt det koka upp. Tillsätt majskornen och smaka av och med salt, peppar och lite socker. Servera i skålar med avokado, skivad kyckling, riven ost och koriander på toppen. Bjud tortillastrips och limeklyftor till.

 

Tortillastrips

Perfekt om du har några torra torillabröd över.

 

4-6 majstortillas, gärna ett par dagar gamla

2 dl neutral olja, t ex rapsolja (ej kallpressad)

salt

Skär bröden i tunna strimlor och sedan tvärs över två gånger så du får cirka 5-6 centimeter långa strips. Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull och fritera stripsen gyllene. Låt rinna av på hushållspapper. Salta lätt.


Leave a Reply