Flottiga hamburgare, bleka pommes frites och fet pizza känns långt borta när du bläddrar i vår senaste bok Junk Food på riktigt/Kakao förlag. Vi bjuder på ett par favoriter ur boken. Kan du inte motstå den får du den på ett klick.

A sneak peak from our latest book Junk Food på riktigt/Kakao förlag. We took a twist on ordinary junk food. Home made, healthier and so much better.

Sorry, right now just in Swedish.

www.bokus.se

www.adlibris.se

Friterade lökringar / Fried onion rings

Kycklingburgare med currymayo och bacon / Chicken burger with curry mayo and bacon

Friterade lökringar

Med både salta och söta smaker är lökringar är ett fantastiskt snacks. Frityrsmeten gör de krispiga. Snåla inte med saltet efteråt. Perfekt till ett glas champagne eller en kall öl.

 

4-6 portioner

4 gula lökar

salt

1 ½ l frityrolja

 

Frityrsmet

2 dl vetemjöl

1 krm salt

1 äggula

2 dl öl

 

Skala löken och skär den i skivor, cirka sju millimeter tjocka. Dela upp skivorna i ringar.

Gör frityrsmeten genom att vispa ihop mjöl, salt och äggula. Späd med ölen till en klumpfri smet. Hetta upp oljan till 175 grader. Mät med termometer eller lägg i en brödbit, när den snabbt blir gyllene är det klart att fritera. Doppa lökringarna i frityrsmeten och fritera några åt gången. Låt rinna av på hushållspapper. Salta generöst. Servera direkt.

 

Fried onion rings

A real treat. Try it with a glass of champagne for a stylish upgrade of a typical junk food.

Serves 4-6

 

Peel and slice 4 large onions into rings. Combine 2 dl/2/3 cup of flour, a pinch of salt, 1 egg yolk and 2 dl/2/3 cup of beer to a smooth mixture. In a large, deep skillet, heat 1 ½ l/app. 3 pints of frying oil to 180 C/365 F. Dredge onion rings in the batter and fry them in batches until golden. Drain on paper towels. Season with salt and serve.

 

Kycklingburgare med currymayo och bacon

Det finns färdig kycklingfärs men inget går upp mot att mala själv. Använd lårfiléer, de är mer smakfyllda med sitt mörka kött och innehåller lite mer fett än vanliga bröstfiléer som är torra och inte passar för burgare. Fettet behövs för att hålla ihop färsen och ger bättre smak.

4 portioner

 

600 g lårkycklingfilé

1 ekologisk citron, rivet skal

1 tsk salt + nymald svartpeppar

8 skivor bacon

Currymajonnäs

Se recept på majonnäs, sid xx

1 tsk curry

1 msk fint hackat äpple

Tillbehör

4 hamburgerbröd, gärna hembakade, se sid xx

6 små skivade tomater

Sallatsblad

 

Currymajonnäs: Blanda majonnäsen med curry och äpple. Låt stå och dra i kyl en halvtimme innan användning. Burgare: Skölj lårfiléerna och låt det lilla fett som finns vara kvar, det är viktigt för konsistensen. Kör några åt gången i matberedare med kniv. Blanda färsen med citronskal och salt och peppar. Forma fyra fina burgare. Stek baconet och låt det rinna av på hushållspapper. Servera burgarna med rostade hamburgerbröd, bacon, currymajonnäs, sallad och tomat.

 

Junk tips!

Dressa salladen och tomaterna med lite god olivolja, balsamico, flingsalt och nymald peppar innan du lägger ihop burgarna.

 

Chicken burgers with curry mayo and bacon

Try chicken meat in your burgers for a change. Light but full of taste.

Serves 4

 

Start with the curry mayonnaise. Mix 2 dl/2/3 of a cup of good mayonnaise with 1 tbsp of finely chopped apple and 1 tsp curry powder. Set a side while you make your burgers. Chop 500-g/1 lb of fresh skin and boneless chicken thighs in a food processor. Add zest from 1 organic lemon, 1 tsp salt and 1 tsp ground black pepper. Form the mixture into 4 patties. Fry or grill 6-7 minutes on each side until completely cooked. Season with salt and pepper to taste. Cook 8 rashes of bacon until crisp. Serve the chicken burgers with bacon, curry mayo, crunchy lettuce and sweet tomatoes on a toasted bun.