Svenskt recept längre ner


Kale and Pecorino Tartelettes

If you wish you can make one big tartelette instead for a bunch of small ones.

Makes 8-10

Preheat your oven to 225C°/435F°. Mix 1 1/4 cup of flour, 4 1/2 oz of cubed butter and 1 pinch of salt in a food processor or by hand until blended. Add 1 1/2 tbsp of cold water and remain working it into a soft and smooth pie dough. Divide the dough into 8-10 small individual pie dishes and prebake for about 12 minutes. Reduce the heat to 200C°/390F°. Cook 7 oz of fresh or frozen (thawed) minced kale in a little oil with 1 grated garlic clove unitl the all the liqiud have evaporated (if frozen). Transfer to a mixing bowl and let cool. In another bowl mix 2 dl/4/5 cups of crème fraiche, 3 eggs and 1/4 cup of grated pecorino (or parmesan). When the kale is cool mix it with the crème fraiche mixture, add a pinch of fresh pepper and fill the pie shells. Bake until set, about 15 minutes. Allow to cool.

 

PÅ SVENSKA

Grönkålspajer med pecorino

Du kan lika gärna göra en stor paj och skära i bitar när den kallnat.

8-10 små pajer eller 1 stor

 

3 dl vetemjöl

125 g mjukt smör, i små kuber

1 krm salt

Fyllning

200 g fryst hackad grönkål

1 msk olivolja

1 vitlöksklyfta, riven

2 dl crème fraiche

3 ägg

2 dl riven pecorino

nymald svartpeppar

 

 

 

Sätt ugnen på 225 grader. Gör pajdegen genom att nypa ihop mjölet med smöret och saltet till en smidig deg. Tryck ut den i små pajformar eller i en stor form och förgrädda pajskalet cirka 12 minuter. Sänk värmen till 200 grader. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs grönkålen med vitlöken och låt det puttra tills det mesta av vätskan kokat bort. Häll eventuellt bort överflödig vätska genom en sil. Vispa ihop crème fraiche och ägg och blanda i grönkålen och osten. Peppra, salt behövs inte för osten är så salt. Fyll formarna och grädda cirka 15 minuter tills äggstanningen stannat.