Recipe will follow in English

Karydopita

En saftig och kryddig kaka med valnötter och honung.

 

Ca 12 bitar

2 1/2 dl strösocker

6 ägg

2 ½ dl olivolja

1 ½ dl mjölk

5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk malen kanel

5 mortlade kryddnejlikor

1/2 tsk salt

200 g grovt hackade valnötskärnor

1 ekologisk apelsin, rivet skal och saft

Kryddsirap

2 dl strösocker

2 dl vatten

1 kanelstång

1 tsk kardemummakärnor

1 strimla ekologiskt citronskal

Dekoration

1/2 dl flytande honung

25 g grovt hackade valnötskärnor

 

Sätt ugnen på 175 grader. Börja med kryddsirapen. Blanda vatten och socker i en kastrull tillsammans med övriga ingredienser. Låt det sjuda till en simmig lag, cirka 5 minuter. Låt svalna. Smöra och bröa en kransform. Vispa socker och ägg krämigt med elvisp. Vispa i oljan och sedan mjölken. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem. Vänd i valnötskärnor, skal och saft från apelsinen. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter. Prova med potatissticka om den är klar. Sila bort kryddor och citronskal från sirapen. Picka kakan med till exempel en potatissticka och häll försiktigt över sirapen. Låt kakan svalna i formen. Vid servering ringlar du över honung och strör över de resterande valnötskärnorna.

 

IN ENGLISH

Karydopita

A sweet and spicy traditional Greek cake.

Serves 12

Preaheat the oven to 175°C/350°F. Grease a bundt pan. Make a simple spice suryp by boiling 1 cup of sugar, 1 cup of water with 1 cinnamon stick, 1 tsp of cardamon seeds and 1 lemon rind 10 minutes without lid until surypy in consistency. Let cool. With and electric whisk whisk 6 eggs and 1 cup of sugar until creamy. Add 1 cup of olive oil, 1/2 cup of milk and mix well. In another bowl mix 2 cups of flour, 2 tsp of baking soda, 2 tsp of ground cinnamon, 5 crushed cloves and 1/2 tsp of salt. Add the dry mixture to the egg mixtures and gently fold it in. Chop 7 oz of walnuts and grate the zest from 1 organic orange. Add the walnuts and the zest to the batter and mix gently. Pour the batter into the bundt pan and bake for about 40 minutes in the lower shelf of the oven. Cool a little before removing the pan and pinching the cake carefully with a tooth pick. Place the cake in a shallow dish. Strain the suryp and discard the spices. Pour the suryp, a little by little over the cake and let it cool completely before serving. Decorate with some runny honey and chopped walnuts.