English recipe will follow

Kokta rödbetor med sardellsmör

En klassisk förrätts-delikatess är kokta rödbetor med smält smör och salt. Här har saltet byts ut mot sardeller och vitlök. Bjud gärna en bit bröd till att suga upp det goda smöret med.

 

4 portioner

1 kg små rödbetor

Sardellsmör

10 sardellfiléer

2 vitlöksklyftor

200 g smör

Till servering

gott surdegsbröd

 

Skölj bort eventuell jord från rödbetorna men skala dem inte. Lägg dem i en kastrull och häll på vatten så det täcker. Koka under lock i ca 45 minuter tills de är mjuka. Spola rödbetorna under kallt vatten och gnid av skalen. Hacka sardeller och vitlök grovt. Smält smöret och låt sardellerna och vitlöken puttra med en minut utan att det blir bränt. Servera till rödbetorna med lite extra flingsalt bredvid.

 

IN ENGLISH

Boiled Beetroots with Anchovy Butter

Boiled beetroots with melted butter and salt is a classic starter. This version with anchovy and garlic is a hit.

Serves 4

Boil 2 lb of small unpeeled beetroots until tender, appr 45 minutes. Peel of the skin under running cold water. Chop 10 anchovy filets with 2 peeled garlic cloves until a paste. Melt 2 sticks of butter with the paste in a small saucepan and let it simmer for a minute without burning. Serve with the beetroots and some sourdough bread and extra sea salt on the side.