Recipe will follow in English

 

Körsbärspaj med citron och mandelmassa

Syrliga körsbär möter söt mandelmassa i den här goda dessertpajen. Du kan byta ur körsbären mot krusbär eller vinbär om du vill. Servera med lättvispad grädde.

1 paj, 8-10 bitar

Deg:

120 g smör

2 1/2 dl vetemjöl

1/2 dl florsocker

1 krm salt

1 ägg

Fyllning:

200 g mandelmassa

½ citron, tvättad

300 g körsbär, urkärnade

3 ägg

2 dl crème fraiche

2 tsk vaniljsocker

2 msk flagad mandel

Sätt ugnen på 225°. Kör smör, vetemjöl, florsocker och salt i en matberedare till en smulig massa eller nyp ihop för hand. Tillsätt ägget och kör till en smidig deg. Lägg degen i en  plastpåse och tryck till den platt. Låt vila i kyl minst en halvtimme. Kavla ut degen och klä en pajform. Förgrädda skalet i ca 10-12 minuter tills det får lite färg. Sänk ugnsvärmen till 200°. Riv mandelmassan och citronskalet. Blanda ihop och fyll pajskalet. Fördela körsbären ovanpå. Vispa ihop ägg, crème fraiche och vaniljsocker och häll över. Strö på flagad mandel. Grädda ytterligare 15 minuter tills fyllningen stelnat.

 

IN ENGLISH

Cherry Tarte with lemon and almond paste

Tart cherries and sweet almond paste is a great combo. Serve with whipped cream. If you like you can use gooseberries or read currants instead.

Serves 10

Preheat oven to 225°C/440°F. Crumble 1 stick of butter with 1 cup of flour, 3 tbsp of confectioners sugar, 1 pinch of salt and mix well until a mixture resembles coarse crumbs.  Add 1 egg and and mix until a strong pie dough. Form the dough into a disc and wrap in cling film. Chill for 30 minutes. Roll out the dough on a floured counter with a rolling pin. Wrap the dough around the rolling pin and carefully roll it out over a pie dish. Prebake the pie shell for 10-12 minutes. Lower the heat to 200°C/390°F. Grate ½ lb of almond paste and mix with the zest of ½ lemon. Fill the prebaked pie shell with the mixture and add 2 cups of pitted cherries. Mix 3 eggs with 1 cup of crème fraiche, 2 tsp of vanilla extract and pour over the cherries. Sprinkle on some flaked almonds and bake for about 15-20 minutes until set. Let cool and serve with whipped cream.