Svenskt recept längre ner

Tidigare publicerat i Lantliv

Rack of Lamb with Tomatoes Provencal

Stuffed tomatoes is very french and goes well with lamb.

Serves 4

 

Tomatoes

4 large tomatoes

3 garlic cloves

6 anchovie fillets

1 small bunch of parsley

2 tbsp capers

2 tbsp pine nuts

2 tbsp sultanas

5 tbsp bread crumbs

2 tbsp olive oil

flaky sea salt and ground pepper to taste

Rack of Lamb

3 1/2 pound racks of lamb

2 garlic cloves

2 tbsp dried rosemary

1 tsp of flaky sea salt

olive oil

flaky sea salt and ground pepper to taste

2 whole garlic bulbs

 

Tomatoes: Preheat the oven to 225 C°/435F°. Divide the tomatoes i halves and discard the seeds with a spoon. Turn them upside down on a paper towel to dry a little. Peel the garlic cloves and place them on a large chopping board. Add anchovies and parsley and chop it together.  Place it in a bowl and mix in capers, pine nuts, sultanas and bread crumbs.  Add oil and salt and pepper to taste. Stuff the tomatoes and drizzle over some oil. Bake in the oven for appr. 15 minutes until golden.

Rack of lamb: Decrease oven temperature until 150C°/300F°. Peel and mince the garlic with the rosemary and 1 tsp of salt. Add the mixture to the meat and pepper generously. Sear the meat in a skillet with some oil and the place in a large oven tray. Divide the garlic bulbs in halves horizontally and place along the meat. Bake in the oven until the inner temperature reaches 65C°/150F°,  about 20-25 minutes. Serve the racks with the tomatoes and squeeze the garlic cloves on top. A simple salad on the side is perfect to this dish.

 

PÅ SVENSKA

Lammracks med provencalska tomater

Fyllda tomater är en fransk klassiker. Passar utmärkt till grillat kött.

4 portioner

4 stora tomater

3 vitlöksklyftor

6 sardellfiléer

1 kruka persilja

2 msk kapris

2 msk pinjekärnor

2 msk blonda russin

2/3 dl smulat torrt vitt bröd, alt ströbröd av god kvalitet

2 msk olivolja

flingsalt och nymald svartpeppar efter smak

Lammracks

1 1/2 kg lammracks

2 vitlöksklyftor

2 msk torkad rosmarin

olivolja

flingsalt och nymalen svartpeppar

Dessutom

2 hela vitlökar

 

Tomater: Sätt ugnen på 225 grader. Dela tomaterna i halvor längs med. Gröp ur tomatköttet, det kan du använda i en sås eller dressing. Lägg halvorna upp och ner på ett hushållspapper för att rinna av. Skala vitlöksklyftorna och lägg dem på en stor skärbräda. Lägg på sardeller och persilja och hacka samman allt.  Blanda med kapris, pinjekärnor, russin och smulat bröd.

Blanda i olivolja och salt och peppar. Fyll tomaterna blandningen. Droppa över lite olja. Salta och peppra lätt. Gratinera mitt i ugnen cirka 15 minuter tills tomaterna fått lite färg.

Lammracks: Sänk värmen i ugnen till 150 grader. Hacka och mosa vitlöken med knivbladets sida i lite flingsalt och gnid in köttet med det samt rosmarinen. Peppra generöst. Bryn racksen hastigt i lite olja så de får fin färg och lägg över i en form med lite olivolja. Sätt in en digitaltermometer inställd på 65 grader och sätt in mitt i ugnen. Dela de hela vitlökarna längs med och lägg i formen med snittsidan ner. Efter cirka 20-25 minuter är köttet färdigt. Skär upp det mellan benen och servera med tomaterna och en väl dressad sallad. Låt var och en klämma ur de bakade vitlökklyftorna till.


Leave a Reply