Svenskt recept följer

Lamb Stew with a Taste of Winter

Warm yourself up with hearty flavours of cinnamon, figs and almonds in this tasty lambs stew. Salute winter with I Filari – a nice red Italian wine. (2394)

Serves 4

 

In a pestle and mortar grind 2 tbsp of coriander seeds and mix with 1 tbsp of ground pomerans (bitter orange) or 1 tbsp of fresh orange zest. Rub the mixture into 1 ½ kg/3 ½ lb of lambs meat with bones (neck or shoulder). In a large frying pan heat a good splash of olive oil. Cook the meat until browned on both side, salt and pepper generously and transfer to a large pot. Add 2 cinnamon sticks. Cook 1 chopped onion, 1 chopped parsnip and 5 oz diced bacon in a little olive oil until browned. Transfer to the pot and add 3 dl/1 ¼ cup of red wine and 1 litre/4 cups of beef stock. Cover and let it simmer for 1 ½-2 hour until the meat comes of the bones easily. Transfer the meat to a cutting board and let cool a little bit. Meanwhile add 5 dried figs cut into slices to the pot and reduce the sauce for another 10 minutes without lid. Add 4-5 tbsp of balsamico glaze and 3-4 tbsp of what we in Sweden call ”food caramel” used to give the sauce the right dark colour. Also add 3-4 tbsp of corn starch mixed with a little water. Bring to a boil until the sauce become a little thickened. Remove the meat form the bones and transfer back to the pot. Adjust the seasoning with salt, sugar and pepper if needed. Heat 4 tbsp of olive oil in a frying pan and roast 5-6 peeled garlic cloves and a handul of blanced and peeled almonds on medium heat for 5 minutes. Add a pinch of salt and scatter the mixture over the lams stew before serving. Creamy polenta, pasta or roasted root veggies are a nice complent to this hearty stew.

 

PÅ SVENSKA

Lammgryta med vintersmak

En mustig lammgryta med vintriga smaker som kanel, fikon och mandel värmer. Njut grytan med I Filari – en god italienare. (2394)

4 portioner

 

1 ½ kg lammframdelskött i bitar med ben

2 msk korianderfrön, lätt mortlade

1 msk malet pomeransskal

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

1 stor palsternacka

150 g rökt sidfläsk

2 kanelstänger

3 dl rött vin

1 l stark köttbuljong

5 torkade fikon, delade

4-5 msk crema di balsamico

ca 3-4 msk Maizena utrört i lite vatten

2 msk råsocker

salt och nymald svartpeppar till dekoration

Dessutom

½ vitlök, skalad

1 dl sötmandel, skållad och skalad

3 msk olivolja

 

Mortla korianderfröna lätt och blanda med malda pomeransskal. Klappa in köttet med det. Hetta upp en skvätt olivolja i en stor panna och bryn köttet i omgångar så det får fin färg. Salta och peppra generöst och lägg över det i en stor gryta. Hacka gul lök, vitlök, palsternacka och fläsk grovt och bryn det hastigt i pannan. Lägg över det i grytan tillsammans med kanelstängerna, vinet och buljongen. Sätt på lock och låt det sjuda i cirka 1 ½ -2 timmar tills köttet släpper från benen. Ta upp köttet och låt det svalna lite så det är så pass kallt så du kan plocka loss det från benen. Låt såsen koka ihop med fikonen på svag värme utan lock under tiden, cirka 10 minuter. Tillsätt crema di balsmico, sojakulör eller soja samt redning och sjud någon minut till tills såsen är simmig. Justera smaken med salt, socker eller peppar om det behövs. Lägg i köttet och låt allt bli varmt. Hetta upp oljan och rosta vitlök och mandel några minuter på medelvärme tills de är gyllene. Salta lätt och toppa grytan med det. Servera med  krämig polenta, bred pasta eller rostade rotfrukter.

 

I samarbete med Bibendum