Svensk recept längre ner

Lamb Stuffed Zucchini

Maybe you are lucky enough to have your own home grown zucchini. If so, this is a perfect dish with an oriental twist.

Serves 4

 

Divide 4 small zucchini lengthwise and deseed with a small spoon. Bake in 200C°/390F° for 15-20 minutes until soft. In a large pan cook 1/2 minced onion and 2 minced garlic cloves in a splash of olive oil with 1 tsp ground cumin, 1 tsp ground coriander and 1/2 tsp ground cinnamon. Add 250 g/9 ounces of minced lambs meat and cook until browned. Now add 1 dl/1/4 cup of tomato passata and let it simmer for 5 minutes. Add 2 tbsp of chopped mint, a handful of grated feta cheese, 2 tbsp of sultanas and 2 tbsp of slivered almonds or pine nuts. Salt and pepper to taste. Spoon the lamb mixture over the zucchinis and bake for another 10 minutes. Sprinkle with pomegranate kernels and mint leaves. Serve with bulgur, rice or quinoa.

 

PÅ SVENSKA

Lammfärsfyllda zucchini

Kanske har du odlat zucchini själv och har ett lass. Då är det här en toppenrätt med lite orientaliska smaker.

4 portioner

 

4 små zucchini

½ gul lök, finhackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 tsk mald koriander

1 tsk mald spiskummin

½ tsk mald kanel

1 msk olivolja

250 g lammfärs

1 dl passerade tomater

75 g fetaost, grovriven

2 msk färsk mynta, hackad

2 msk gula russin

2 msk flisad mandel, alt pinjekärnor

salt och nymald svartpeppar

Till dekoration

1 granatäpple

myntakvistar

 

Sätt ugnen på 200 grader.  Skär zucchinin i två delar på längden. Gröp ur kärnorna med en tesked. Lägg dem med kupiga sidan ner i en smord form och låt baka i ugnen 15-20 minuter tills de är mjuka. Fräs lök, vitlök i olivolja tillsammans med kryddorna utan att det tar färg. Smula i färsen och bryn den lätt. Häll i tomaterna låt det sjuda ihop 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Rör i den rivna fetaosten, myntan, russinen och mandeln. Fördela lammfärsröran på den bakade zucchinin och låt det gå i ugnen ytterligare 10 minuter. Dela granatäpplet i fyra klyftor och kläm över lite kärnor och saft och garnera med resten. Lägg på lite fina myntablad och servera med till exempel kokt bulgur, ris eller quinoa.